Złamanie praw przez policje?Jake prawa mam o co moge sie ubiegac

• Autor wątku Autor wątku Balrogos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Balrogos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam jakie mam prawa dotyczące aresztowania np.

Puka policja do domu wchodza przeszukuja i aresztuja i na komende(czy moga przeszukwiac bez nakazu dom i aresztować?) i jak to jest np policja do mnie mowila takie teksty ze by mi noge odcieli i skopali w na przesluchaniu takie cos kiedys palilem trawke sie pytali to powiedzilem ze tak a oni zebym im podal od kogo kupilem bo jak nie to mnie upier*** 2 razy mocniej niz siedze i o co moge sie ubiegac na wstepnym przesluchaniu polska to prawo policyjne nikt mi nie mowil jakie mam prawa ze to co powiem moze byc uzyte przeciwko mnie i ze moge korzystac z prawnika nic. I jescze kilka rzeczy zanim udowodniono mi wine ktorej jescze nie udowodnili wedle praw jestem osoba co najwyzej podejrzana a wedle Deklaracji praw czlowieka osoba niewinna dopoki nie udowodni mi sie winy ponad to policja opublikowala artykol na stronie ze zrobilem to i to wraz ze zdjeciami dzieki ktorymi zostalem rozpoznany w miescie.

"Artykuł 11

(1) Każdy człowiek oskarżony o popełnienie przestępstwa ma prawo, aby uznawano go za niewinnego dopóty, dopóki nie udowodni mu się winy zgodnie z prawem podczas publicznego procesu, w którym zapewniono mu wszystkie konieczne środki obrony."

"Artykuł 12

Nie wolno ingerować samowolnie w czyjekolwiek życie prywatne, rodzinne, domowe, ani w jego korespondencję, ani też uwłaczać jego honorowi lub dobremu imieniu. Każdy człowiek ma prawo do ochrony prawnej przeciwko takiej ingerencji lub uwłaczaniu."

Skoro Szanowny User jak tak biegły w prawie, to szkoda że nie zadał sobie trudu poczytania aktu prawnego, jakim jest Ustawa kodeks postępowania karnego .
Dz.U.97.89.555 - Kodeks post?powania karnego

Jeżeli przeczyta Pan ten akt prawny, to powinien Pan zrozumieć że:
a) policjanci nie aresztują, tylko zatrzymują. Tymczasowe aresztowanie może zastosować tylko i wyłącznie Sąd - nie Policja, nie Prokurator a TYLKO I WYŁĄCZNIE Sąd,
b) proszę przestać oglądać amerykańskie filmy bo najwyraźniej nie rozróżnia Pan fikcji od rzeczywistości, a amerykańskiego systemu prawnego od polskiego,
c) policjanci działając na podstawie art. 220 k.p.k. oraz art. 308 k.p.k. w przypadkach niecierpiących zwłoki mogą dokonać przeszukania na podstawie legitymacji służbowej lub też nakazu przeszukania wydanego przez kierownika jednostki organizacyjnej Policji (analogiczne uprawnienia przysługują także m. in. ABW, Straży Granicznej, CBA). W tłumaczeniu na prostszy język - jeżeli policjanci uzyskają informację że u Iksińskiego w tej chwili są przechowywane narkotyki, to mają prawo udać się do Iksińskiego i natychmiast dokonać przeszukania, mającego na celu zabezpieczenie dowodów przestępstwa. Do tego wystarczy im wspomniana legitymacja służbowa lub nakaz kierownika jednostki,
d) nie ma czegoś takiego jak "wstępne przesłuchanie", a ścislej - polska procedura karna nie przewiduje takiej instytucji,
e) w polskiej procedurze karnej nie ma czegoś takiego jak nakaz przeszukania wydany przez Sąd. Jeżeli jest prowadzone już postępowanie przygotowawcze (dochodzenie lub śledztwo) to Prokurator wydaje postanowienie lub też zarządzenie o przeszukaniu. Jeżeli sprawa jest na etapie postępowania sądowego (a więc po wniesieniu aktu oskarżenia) to Sąd wydaje takie postanowienie.

Powrót