Złamanie prawa autorskiego - klub sportowy

• Autor wątku Autor wątku pawqo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawqo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Jakiś czas temu wykonałem logotyp dla jednego z klubów sportowych (po znajomości). Wiadome było, że moja praca będzie wykorzystywana na stronie internetowej lub tzw. "fanpage" na Facebooku. Z takimi czynnościami godziłem się gdyż sam nad nimi koordynowałem. Wszystkie prace związane z grafiką zostały prowadzone przez moją osobę, więc ciągle miałem możliwość ingerencji i poprawek związanych z czynnościami wykorzystywania logotypu.

Ostatnio przytrafił się niemiły incydent po którym prezes klubu wykluczył mnie z klubu (byłem zawodnikiem, dostałem poważnej kontuzji kolana co wyklucza moje dalsze trenowanie). Zostałem wydalony jako moderator na stronie i "fanpagu", dodatkowo ostatnio klub zaczął podpisywać umowy z różnymi firmami (sponsorzy/partnerzy). Zaczęto produkować koszulki z logami owych sponsorów i logiem klubu, mojego autorstwa. O takich czynnościach nie zostałem poinformowany.

Aktualnie nie mam żadnego wpływu na to, co prezes tego klubu wyprawia z moją pracą i nie mam pojęcia co z tym faktem zrobić. W żaden sposób nie przepisałem praw autorskich na prezesa, członka zarządu lub klub. Także logotyp nie został zakupiony.

Rozumiem fakt, że sam go zrobiłem "po znajomości" i powinienem być świadomy, że może być wykorzystany do wszelakich celów, lecz po ostatnich wydarzeniach gdzie nie zostałem potraktowany fair, chciałbym jednak zawalczyć o moją ciężką pracę włożoną w tym klubie. Czy jest możliwość zażądania od klubu opłaty za ów logotyp lub uniemożliwienia im korzystania z niego.

Pozdrawiam serdecznie.

pawqo napisał:
... Czy jest możliwość zażądania od klubu opłaty za ów logotyp ...
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 43.
[Prawo do wynagrodzenia dla twórcy]

1. Jeżeli z umowy nie wynika, że przeniesienie autorskich praw majątkowych lub udzielenie licencji nastąpiło nieodpłatnie, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

2. Jeżeli w umowie nie określono wysokości wynagrodzenia autorskiego, wysokość wynagrodzenia określa się z uwzględnieniem zakresu udzielonego prawa oraz korzyści wynikających z korzystania z utworu.

pawqo napisał:
... uniemożliwienia im korzystania z niego. ...
Należy przyjąć, że udzieliłeś licencji domniemanej na warunkach ustawowych, niewyłącznej, pięcioletniej. Po tym czasie korzystanie z Twojego utworu bez Twojej zgody będzie bezprawne, możesz o tym poinformować Klub.

LeszsekS napisał:
twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

Dziękuję za odpowiedź Panie Leszku!

Mam jeszcze dwa pytanka. W jaki sposób mogę wnioskować o wypłacenie wynagrodzenia i jak mógłbym określić wysokość wynagrodzenia autorskiego?

Wyślij listem zpo, wysokość wynagrodzenia musisz sam oszacować, nie ma na to żadnych cenników czy innych regulacji.

Dziękuje serdecznie za pomoc.

Powrót