zle dane do wysylki, kupujacy straszy sadem

• Autor wątku Autor wątku drago_n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drago_n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,pare miesiecy temu sprzedalem na allegro takie urzadzenie do cwiczen, kupujacym byl uzytkownik allegro ale towar zamawial dla jakiegos kolegi,na maila dostalem adres tego kolegi ale imie i nazwisko bylo tego uzytkownika z allegro, pieniadze otrzymalem i urzadzenie zostalo wyslane pod ten adres, po 3tyg otrzymalem zwrot tego urzadzenia bo pod takim adresem taki Pan nie mieszka, po czym 2 raz wyslalem to urzadzenie pod wskazany aders i znowu otrzymalem zwrot, wedlug mnie ewidentnie zawinil uzytkownik allegro ktory zakupil u mnie to urzadzenie dla jakiegos kolegi i podal mi zle dane do wysylki, ponioslem koszta zwiazane z wysylka i zwrotem paczki 60zl, dzwonilem do uzytkownika z allegro wyjasnic ta sprawe ale on powiedzial ze sie w to nie miesza, rozmawialem z tym Panem(dla ktorego bylo to urzadzenie) przez tel i powiedzialem mu ze jak zwroci mi 60zl ktore ponioslem w wyniku wysylki pod zle podany adres to urzadzenie mu wysle, on odmowil i rzadal zwrotu pieniedzy, teraz po jakims czasie ten uzytkownik allegro napisal mi maila ze rezygnuje z kupna urzadzenia i mam zwrocic pieniadze jego koledze,urzadzenie sprzedawalem po to zeby miec pieniadze a nie po to zeby mi lezakowalo w domu, to ze wrocilo do mnie to chyba nie moj problem tylko wina kupujacego ktory podal mi zle dane, czy mam prawo zadac aby kupijacy wywiazal sie z umowy??bo teraz ten jego kolega chce kierowac wniosek do sadu nie wiem z jakiej wogle przyczyny skoro wina ewidentnie lezy po ich stronie, prosze mi powiedziec co ja teraz mam zrobic,urzadzenie sprzedalem pare miesiecy temu wiec pieniedzy juz nie mam to jest chyba logicznie, urzadzenie lezy nadal u mnie w domu,jezeli kupujacy pokryje te 60zl co stracilem to wysle mu to urzadzenie ale on odmawia,prosze o
pomoc,pozdrawiam

Ja myślę, że jak najbardziej tak, ma Pan prawo żądać tego, aby odebrał ten przedmiot, albo chociaż wskazał adres do wysyłki (prawidłowy!) i pokryć koszta transportu (jeśli tak było w aukcji zawarte), nawet większe niż normalne, jeśli to było z JEGO winy.
W momencie gdy licytujący wygrywa aukcje i wyraża w ten sposób przejaw woli nabycia urządzenia, niejako tak jakby podpisał umowę kupna-sprzedaży, dlatego też powinien pokryć koszta i odebrać towar, a nie rżnąć głupa, że teraz nie chce, bo to czy tamto, a te parę miesięcy też nie jest z Pana winy.

Taki jest mój tok myślenia i się do Pana wersji przychylam, ale może mnie ktoś mądrzejszy poprawi :)

Re: zle dane do wysylki, kupujacy straszy sad

[cytat="drago_n"] kupujacym byl uzytkownik allegro ale towar zamawial dla jakiegos kolegi,na maila dostalem adres tego kolegi ale imie i nazwisko bylo tego uzytkownika z allegro... po czym 2 raz wyslalem to urzadzenie pod wskazany aders , ponioslem koszta zwiazane z wysylka i zwrotem paczki 60zl, dzwonilem do uzytkownika z allegro wyjasnic ta sprawe ale on powiedzial ze sie w to nie miesza, ... teraz po jakims czasie ten uzytkownik allegro napisal mi maila ze rezygnuje z kupna urzadzenia ..., czy mam prawo zadac aby kupijacy wywiazal sie z umowy?... [/cytat]

Myślę, że tego maila nie skasowałeś. Jako sprzedający wywiązałeś się z umowy i paczkę wysłałeś (nawet 2razy, oczywiście masz dowody nadania na adres z maila). Kupujący powinien załatwić tą sprawę z kolegą, ponieważ to on zakupił od Ciebie urządzenie (dla kolegi) i sam wskazał dane do wysyłki.
Dlaczego masz ponosić koszty za czyjeś błędy?
Teraz pora wywiązania się z umowy kupującego (w końcu to jego błąd).

Klient ma prawo zwrotu towaru w ciągu 10 dni.
Zatem najbardziej złośliwą wersją wydarzeń może być wysłanie mu towaru, on go odeśle w ramach prawa zwrotu, a Ty mu zwrócisz pieniądze bez wszelkich kosztów przesyłki.

Najbardziej optymalną i zgodną z prawem byłby zwrot pieniędzy po odliczeniu kosztów przesyłki.

krzysztof72 napisał:
Klient ma prawo zwrotu towaru w ciągu 10 dni.
Zatem najbardziej złośliwą wersją wydarzeń może być wysłanie mu towaru, on go odeśle w ramach prawa zwrotu, a Ty mu zwrócisz pieniądze bez wszelkich kosztów przesyłki.

Najbardziej optymalną i zgodną z prawem byłby zwrot pieniędzy po odliczeniu kosztów przesyłki.
To dotyczy tylko sprzedazy na odleglosc przez firme.

Zwrot w ciągu 10 dni nie dotyczy aukcji!!!
Nie ma więc uprawnień do zwrotu towaru.
Wezwij kupującego e-mailem a najlepiej listem poleconym o wskazanie prawidłowego adresu dostawy. Nic nie wysyłaj już wysyłałeś:) Jak wskaże adres (wymagaj formy pisemnej - listu) wtedy wyślesz.

Powrót