F
flowerpower9
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 60
witam. Bardzo proszę o poradę, co w takiej sytuacji: firma zamontowała mi instalację fotowoltaiczną, ale źle dobrali falownik (taki mózg, który przetwarza tą energię ze słońca, którą pochłaniają panele fotowoltaiczne, a falownik przekierowuje ją dalej do budynku/do sieci energetycznej), falownik, który mi zamontowano, jest za słaby w stosunku do mocy tej instalacji fotowoltaicznej, w wyniku czego falownik nie jest w stanie pochłonąć całej energii, która pada na panele fotowoltaiczne, dochodzi do tzw. obcięcia /ograniczenia uzysku, firma dobierała te urządzenia, pomimo mojej sugestii (podczas rozmowy telefonicznej i w siedzibie biura firmy), że może ten falownik jest za słaby, zapewniano mnie, że jest dobrze dobrany, w godzinach szczytu produkcji po prostu widzę, że ten falownik zatrzymuje się przy pewnej mocy, i normalnie na pewno moc generowana była by większa, widać też to na wykresie w aplikacji, że ucina tą produkcję, nawet zadzwoniłem do autoryzowanego przedstawiciela tych falowników, który powiedział, że do tej mocy instalacji paneli fotowoltaicznych powinien być o 1 klasę mocniejszy falownik, ponadto również podpytałem inne osoby, które zajmują się tą tematyką, i wypowiadali się, że o 1 lub 2 klasy powinien być ten falownik mocniejszy. Zaufałem tej firmie, zapewniano mnie, że wszystko jest dobrze dobrane, a nie jest. Póki co, dokonałem zapłaty zaliczkowanej, natomiast jeszcze muszę dopłacić resztę kwoty, ale w tej sytuacji, czuję się pokrzywdzony, na razie poinformowałem tą firmę, jak sprawa wygląda, mają to posprawdzać, ale ja już teraz wiem, że źle to jest dobrane, ten falownik jest za słaby i będę tracił na tym, będzie ograniczona produkcja energii elektrycznej, chciałbym to polubownie załatwić, ale tutaj wyjście jest tylko jedno, muszą zabrać ten słabszy falownik, a zamontować mocniejszy, zapewne jeśli dopłacę resztę kwoty, to mogą olać już ten temat i przyjąć stanowisko, że wszystko jest zgodne ze sztuką, a mi pozostanie sąd, więc mam prośbę o propozycje, co zrobić, jeśli przyjmą stanowisko, że oni wszystko dobrze wykonali, muszę dokonać pozostałą opłatę i potem ewentualnie dochodzić swoich praw, czy mogę odmówić opłaty i zażądać wpierw wymiany tego falownika ? Po mojemu, jestem w uprzywilejowanej pozycji, bo to nie ja mam się znać, tylko firma, gdybym ja się znał, sam bym sobie dobrał wszystko, ale zleciłem to firmie. Będę wdzięczny za odpowiedzi, bo chciałbym wiedzieć, na czym stoję.