źle opłacona stawka ZUS

• Autor wątku Autor wątku dken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dken

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

W 2012 roku opłacałem ubezpieczenie społeczne i zdrowotne w wysokości z roku 2011. Chcę to jak najszybciej załatwić. Czy muszę tylko złożyć korektę w postaci formularza DRA? Jake kwoty muszę tam wpisać? Czy jeśli opłaciłem ubezpieczenie społeczne w wysokości 123,24 zamiast 143,56 to w formularzu wpisuje 143,56 czy tylko różnicę pomiędzy tymi kwotami, która została do opłacenia?

Pozdrawiam
Darek

Z tytułu DG? Nie musisz robić korekt, bo DRA wystawiał Ci ZUS.
Należy natomiast wyrównać składki wraz z odsetkami.

tak z tytułu DG. Czyli, żadnych papierków? Miesięcznie wychodzi ok. 20zł ze społecznego i 10zł ze zdrowotnego, czyli miesięcznie łącznie koło 30zł, a odsetki wychodzą raczej mniejsze od 6zł, czyli nie trzeba ich płacić? i jak wpłacam na konto, za każdy miesiąc muszę wpłacać oddzielnie, czy można wpłacić łącznie za 8 miesięcy, osobno na społeczne i zdrowotne.

Pozdrawiam

Drogi Panie, proszę nie "podbijać". Nikt tu nie ma obowiązku odpowiadania.
Można wpłacić wszystkie składki, oczywiście na odpowiednie konta.
I proszę pamiętać, ze można odliczyć za zeszły rok tylko te składki, które zostały naprawdę zapłacone (czyli w niższej wysokości).

Pozwolę sobie ze swoim zapytaniem dopisać się do tego wątku.Robiąc przelewy z konta do ZUS przez niedopatrzenie wpisałam zły nr. NIP i pesel i składki trafiły na konto innej osoby z którą korzystam z jednego komputera i również robi przelewy ZUS.Na moim koncie jest w tej chwili zaległość zaś u tej osoby nadpłata.Co mam w takiej sytuacji zrobić ?

Powrót