Zle oznaczona cena w sklepie! Co z plazma?

• Autor wątku Autor wątku bigbubu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bigbubu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zle oznaczona cena w sklepie? Mam prawo na niższą cenę ?

Będąc w sklepie widziałem plazmę z wyraźnie oznaczaną cena : 400 zl !! Podchodząc do kasy sprzedawczyni oznajmiła mi, iz zaistniała pomyłka i plazma kosztuje 4000 zl. Mam prawo do zakupu plazmy za 400 zl ??? Co robić w takiej sztuacji ? Wielkei dzieki za pomoc :ooo:

8) Cena to wartosc majatkowa oznaczona w jednostkach pienieznych za ktora oferent chce sprzedac rzecz - wiec teoretycznie jest nia zwiazany. Ale w tym przypadku nie masz szans na kupno plazmy za 400zl :)

Dlaczego Brodski sadzisz ze konsument nie ma mozliwosci kupna plazmy za 400 zlotych??
Cena obowiazujaca to taka jaka jest wywieszona czy napisana. Jest to oferta sprzedazy w znaczeniu KC.

Każda cena znajdująca się przy towarze jest ofertą zawarcia umowy kupna - sprzedaży w rozumieniu KC.
Oczywiśćie można wojować ze sklepem w sądzie ale szanse wygrania są b. małe.
Sklep może sie bronić że np. jakiś konsument zamienił ceny i to nie była ta cena itp. itd. :wink:

Dura Lex: wiem jak to wygląda kodeksowo. Ale mówiąc szczerze i Ty i ja wiemy, że nie ma najmniejszej szansy na wyegzekwowanie tego w polskim sądzie.
Sprzedawca powoła się w ostateczności na 84 KC i po zabawie.

Nie do konca ale rzeczywiscie nie ma co cwaniakowac:-)

W sumie możnaby podnieść, że podobnie sprawa wygląda z allegro - sprzedawca nieumiejętnie oznaczył cene i sprzedał samochod tylko za część ceny, którą chciał osiągnąć - i sąd to uznał.

Czy ktos wie jak sie skonczyly w Okregowce te sprawy z jeepem i motorowka sprzedanymi na allegro za grosze?

Jeep byl chyba sprzedany na licytacji - to zupelnie inny przypadek.

Coś mi świta, że było to "kup teraz" - dużo o tym napisano. Jak znajde jutro jakis artykuł o tym to wkleje.

Nie wierze ze sie nie obronil koles. Dlatego pytam o okregowke.

Powrót