Źle prowadzona księgowość, co teraz ?

• Autor wątku Autor wątku thieri1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thieri1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry.

Mam pytanie.

Od kilku lat prowadzę firmę w Holandii.

Prowadzenie księgowości przekazałem polskiej firmie rachunkowej w Holandii. ( znalazłem ich w internecie ).

Po dwóch latach postanowiłem zmienić księgową ze względów iż znalazłem dobrego księgowego niedaleko miejsca zamieszkania.

Po przekazaniu dokumentacji firmy, nowe biuro rachunkowe poinformowało mnie iż obliczenia wcześniejszej księgowej są błędne.

Teraz nowy księgowy musi korygować cały księgowości tych dwóch lat., poprzedniej księgowej.

Rozbieżności są bardzo duże, i obawiam się teraz że jak wyśle korekty tych lat to będę miał raz kontrole i dwa pewnie naliczą mi odsetki.

Moje pytanie brzmi:

1. jakie są szanse ze urząd przy tych korektach będzie chciał skontrolować moje dokumenty.

2. czy korygować ten okres, czy czekać aż urząd się zorientuje że jest coś nie tak.

3. jakie są szanse że urząd się nie zorientuje i czy zostawić to tak jak jest ?

4. w jakim stopniu odpowiada teraz za to wszystko ta wcześniejsza księgowa i czego mogę od niej żądać ?

Firmę prowadzę w Holandii ale przypuszczam że przepisy będą podobne.

Bardzo proszę o pomoc.

Najważniejsze jest aby nowy księgowy wszystko wyprostował w urzędzie podatkowym. Musisz z nim się skontaktować czy fakt ten spowoduje jakieś problemy w urzędzie podatkowym, wydaje mi się, że nie powinno być problemów, gdyż po to jest składana korekta w urzędzie. Niewykluczone jednak iż urząd podatkowy holenderski może poprosić o dodatkowe dokumenty do przedstawienia lub zaprosi Ciebie na rozmowę w tej sprawie. Jednak w tym przypadku będzie Ci towarzyszył Twój nowy księgowy, który Ciebie aktualnie reprezentuje.

Dziękuje.

Mam takie pytanko jeszcze :

Bo różnice między obliczeniami wcześniejszej księgowej a tego nowego księgowego sięgają ok 300 000 zł za 2016 rok.

O tyle mniej wcześniejsza księgowa mniej policzyła podatku do zapłaty w 2016 roku.

Teraz jak zrobię korektę to pewnie będę musiał zapłacić odsetki ?

I jeszcze jedna kwestia, jakbym widział że tamta księgowa źle wykonuje obliczenia to był inaczej księgował co poszczególne wydatki i pewnie organizował bym więcej kosztów by podatek był jak najmniejszy.

Dlatego moje pytanie też czy w związku z tymi stratami jakie poniosłem, poniosę mogę żądać od byłej księgowej rekompensaty ?

Niekiedy księgowi są ubezpieczeni chyba od takich sytuacji.

pozdrawiam

Tę kwestię należy omówić z nowym księgowym, zapytać się co może doradzić w tej sprawie. Można też poprosić w urzędzie o rozłożenie płatności na raty, jakby okazała się to faktycznie duża kwota.

Powrót