Źle rozliczony PIT przez firmę

• Autor wątku Autor wątku janik32214
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janik32214

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. W tamtym roku otrzymałem odprawę pracowniczą przez komornika ponieważ sprawa była w sądzie. Moja wypłata wynosiła 3280 zł brutto, odprawa jaka mi się należał za dwa miesiące to 6560 zł brutto. Na konto otrzymałem 5647,73 zł. Teraz otrzymałem PIT-11 z tej firmy i ta firma nie odciągnęła podatku od tej kwoty bo komornik tego nie robi bo się pytałem już i do zapłaty na PIT-37 wychodzi mi prawie 800 zł... Firma twierdzi że PIT-11 został dobrze wystawiony.

Zapłacić podatek i cieszyć się resztą kwoty.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Ale chyba nie w mojej kwestii jest płacenie podatku tylko firmy jak dobrze myślę

Zapłaciłbym podatek jak otrzymałbym całą kwotę brutto. Wtedy nie miałbym żadnego problemu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podatki płacisz Ty a nie firma. To jest Twój przychód i od tego powinien być zapłacony podatek.

No dobrze to gdzie się podziała reszta kwoty? Bo komornik naliczał swoje należności osobno, więc ja powinienem dostać całą kwotę brutto w takim razie i od tego musiałbym zapłacić podatek

janik32214 napisał:
Zapłaciłbym podatek jak otrzymałbym całą kwotę brutto. Wtedy nie miałbym żadnego problemu
Znając życie odciągnęli składkę zdrowotną itp. Podatku widocznie nie potrącili.

"Odprawy pracownicze nie podlegają składkom na ubezpieczenia społeczne i składce na ubezpieczenie zdrowotne niezależnie od ich wysokości"

Dodatkowa odprawa wypłacona pracownikowi na podstawie zawartego porozumienia nie stanowi przychodu zwolnionego z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Będzie ona zatem stanowiła dla pracownika przychód ze stosunku pracy podlegający opodatkowaniu, gdyż podstawą jej wypłaty jest stosunek pracy. Pracodawca zaś, jako płatnik, ma obowiązek pobrać i odprowadzić zaliczkę na podatek dochodowy.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót