żle wykonana elewacja

• Autor wątku Autor wątku ela0606
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela0606

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zawarłem z firma umowę o roboty budowlane na wykonanie kilku prac, w tym otynkowanie domu.Firma dom tynkowała przez kilka dni, brakowało im tynku więc nie kończyli 1 dnia całej ściany.Na skutek tego mam widoczne ślady łączeń kolejnych nakładanych porcji tynku, pół ściany robili za pomocą agregatu,pół pacą,widoczne są nierówności tynku.Przekazałem swoje uwagi firmie...która na następny dzień zabrała swoje rusztowania i zostawiła mnie ze źle wykonaną elewacja, zaczętymi i nie wykonanymi pozostałymi pracami.Pan Właściciel zapowiedział mi ,że przyśle fakturę i kosztorys.Jakie kroki powinienem podjąć, wiem ,że elewacje można naprawić tylko w ten sposób, że trzeba ponownie otynkować.
edward

pytanie kto - obliczał tynk wykonawca??? tynk akryl???

Witam,
Nie podpisywałem odbioru prac,bo wykonawca po prostu opuścił plac budowy.Wszystkie materiały w tym tynk dostarczał wykonawca. A użył tynku akrylowego...

Wezwij pisemnie (list polecony ze ZPO) wykonawcę do właściwego wykonania (poprawienia) prac w terminie. Poinformuj, że bezskuteczny upływ terminu uprawni Cie do odstąpienia od umowy albo powierzenia dokończenia prac innej firmie na jego koszt.

Podstawa prawna:
Art. 636. kc [Wadliwe lub sprzeczne z umową wykonywanie dzieła] § 1. Jeżeli przyjmujący zamówienie wykonywa dzieło w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, zamawiający może wezwać go do zmiany sposobu wykonania i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu zamawiający może od umowy odstąpić albo powierzyć poprawienie lub dalsze wykonanie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie.

niestety w twoim przypadku bedzie trudna do poprawy elewacja bo albo agregat albo paca zeby ogólnie bylo podobnie zapewne skończy się nakladka tynku albo malowanie sylikatem farba

Powrót