Źle wykonana naprawa motocykla... Co dalej?

• Autor wątku Autor wątku marcinho4td
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinho4td

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam wszystkich. Mój problem wygląda następująco.
Oddałem motocykl na wymianę siknika. Silnik zakupiłem sam i przywiozłem. Miał być sprawdzony wymieniony i dokonane wszelkie regulację. Mechanik obejrzał silnik i stwierdził że jest w super stanie. Po tygodniu odebrałem motocykl. Przejechałem jakieś 5 kilometrów i z silnika zaczął wydobywać się stukot. Zatrzymałem sie. Okazało się że cały motocykl jest w oleju łącznie z moimi butami. Olej dosłownie lal się. Laweta i do mechanika. Był tylko jego pomocnik. Zostawiłem moto i wróciłem do domu. Po kilku godzinach dzwoni mechanik że w misce olejowej został kawałek szmaty ona zablokowała dojście oleju i silnik zatarty. Sprawę lejącego się oleju zbagatelizował mówiąc że to jakaś uszczelka.
I teraz zaczyna się ciekawie. Dzwoniłem do sprzedawcy silnika zarzeka się na własną matkę że miska nie była ruszana i nie ma opcji żeby coś tam zostało. Nie unika kontaktu itd. Mechanik twierdzi że on miski nie ściągał mimo że to konieczne do sprawdzenia czy z silnikiem wszystko ok. Dodatkowo twierdził że płukał silnik i że zlewu oleju leciały gluty itd więc dla mnie oczywiste że w tej sytuacji mechanik odkręca miskę i sprawdza czy wszystko jest ok. Teraz najgorsze za silnik zapłaciłem 5 tys zł. Za wymianę 1500 i teraz żeby włożył spowrotem stary wola kolejne 1500. Czyli robocizna 3000 zł. Odebrałem Moto ewidentnie spartolone. Ciekl olej więc nie wiem czy to nie spowodowało zatarcia się silnika. Sprawdzenie też nie zostało wykonane. W takim razie za co ja mam zapłacić mechanikowi 3 tys. Zostawiam już sprawę zatarcia silnika. Póki co nie zapłaciłem mu bo czekam na wstawienie starego silnika. I moje pytanie. Jakie są szanse żebym nie płacił mu tych 3 tys. Bo wszystko było zrobione zle co spowodowało uszkodzenie silnika itd

Jeśli wykażesz ewidentny związek przyczynowo skutkowy to mozeszzaoszczędzić 3k. Pamiętaj takze o art.6 KC.

arturoooo napisał:
Jeśli wykażesz ewidentny związek przyczynowo skutkowy to mozeszzaoszczędzić 3k. Pamiętaj takze o art.6 KC.

A nie wystarczy fakt że wymiana nie została wykonana prawidłowo skoro olej ciekl... Co do samego zatarcia to wyciekające duże ilości oleju mogły wpłynąć na zatarcie ale nie da się tego jednoznacznie udowodnic

Powrót