Źle wykonany grawerunek na powierzonych przedmiotach

• Autor wątku Autor wątku przemar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szanowni Państwo,

mam na imię Przemysław i chciałbym poradzić się w sprawie, na która nie znalazłem odpowiedni na tym forum. Będę bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Otóż chciałem wygrawerować swoje logo na stalówkach do piór wiecznych. Stalówki są wykonane ze stali oraz złota. Z uwagi na fakt, że stalowe są dużo tańsze od złotych, do wykonania testów powierzyłem grawerowi stalówki stalowe. Grawerunek wyszedł całkiem dobrze, więc powierzyłem zakładowi resztę stalowych oraz te wykonane ze złota.
No i tutaj zaczyna się problem. Otóż grawerunek na stalowych wyszedł dobrze, jednak źle na złotych. W kilku sztukach logo jest "niedorobione" tj. brakuje ogonków (logo to inicjały), niektóre linie są przerwane itp. Dodatkowo grawerunek jest jakby przypalony, nierównomierny i nieestetyczny. Mam nie małą bolączkę, gdyż stalówki złote są dość drogie.

Po szkodzie wiem, że do wykonania próby można było dodać choć jedną sztukę złotej. Nie o to jednak teraz chodzi, (wtedy byłem przekonany, że jak wyjdzie na stali to na miększym złocie tym bardziej) stało się tak a nie inaczej i zastanawiam się czy mogę to w jakiś sposób reklamować? Czy jest jakiś konkretny przepis ? Czy może przed powierzeniem przedmiotów powinno się spisać jakiś protokół przekazania etc ?

Ok, nie było testów na złotych, ale jeśli było ich kilkanaście sztuk to również zakład grawerski mógł wykonać znakowanie na jednej i jak zobaczył, że grawer nie idzie za dobrze (właściciel sam przyznał, że musieli wykonać "przejście laserem" kilkukrotnie, bo materiał zachowywał się inaczej niż stal), to chyba powinien przerwać operację i ew. skontaktować się z zamawiającym (tzn. mną) co robimy dalej, a nie brnąc w zaparte. W końcu klient na grawerowaniu i materiałoznawstwie znać się nie musi i interesuje go efekt końcowy w postaci ładnego i czytelnego grawerunku.

Oczywiście stalówki kupiłem w innym miejscu, a w zakładzie grawerskim chciałem wykonać tylko ich znakowanie.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Przemysław

Ostatnia edycja:
Powrót