Źle zaksięgowana wpłata u komornika

• Autor wątku Autor wątku maniek86krk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek86krk

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam mam problem z dwoma wpłatami które zostały zaksięgowane nie do tej sprawy do której powinny. Sprawa wygląda następująco w marcu wpłaciłem tacie pieniądze na konto żeby zrobił przelew do komornika z tytułem przelewu "spłata zadłużenia i nazwisko osoby której zadłuzenie dotyczy czyli żony" okazało się że parę dni przed zrobieniem przelewu do komornika trafiła sprawa taty ponieważ też ma małe zajęcie. Księgowa rozliczyła wpłatę nie na poczet długu mojej żony tylko na poczet długu mojego ojca dodatkowo miesiąc później zrobiłem wpłatę przez pocztę wpisując jako nadawcę żonę a dziś dowiedziałem się że i ta wpłata poszła na poczet zadłużenia ojca a do sprawy żony nic od dwóch miesięcy nie zostało doliczone. Komornik powiedział że trzeba w tytule wpisywać nr spraw a nie nazwisko. Czy mogą sobie w takiej sytuacji wybrać do której sprawy idą pieniądze które zostały wpłacone ?

1. Pierwsza wpłata mogła być zaliczona na poczet wpłaty żony tylko jeśli jej nazwisko było w polu opisowym oraz przynajmniej numer jednej prowadzonej sprawy np. "Spłata zadłużenia Pani xxx w sprawie KM xxx/yy i innych",

2. Druga wpłata powinna być zaksięgowana do sprawy żony jako nadawcy przekazu. Na przekazie jest imię, nazwisko i adres co w zasadzie jednoznacznie identyfikuje wpłacającego.

Brak numeru sprawy jest oczywiście problemem ale mając dane jak wyżej na przekazie komornik powinien bez problemu zidentyfikować wpłacającego dłużnika. Gorzej z przelewem z "cudzego" konta. Opisanie przelewu np. "Wpłata zadłużenia Jan Kowalski" jest nieprecyzyjna i uniemożliwia jednoznaczną identyfikację dłużnika.

Proszę się zwrócić na piśmie do komornika o wyjaśnienie na jakiej podstawie kwota wpłacona przez żonę została zaksięgowana do sprawy ojca.

Ostatnia edycja:
Powrót