Zlecenie naprawy gitary - uszkodzony instrument

• Autor wątku Autor wątku Charle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Charle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzien dobry,

Zlecilem pewnej firmie naprawe gitary. Przy okazji naprawy firma porysowala instrument tworzac dwie rysy. Jedna na okolo 1.5 cm, druga na okolo 6 cm. Firma przyznala sie do uszkodzenia instrumentu. Jezeli chodzi o wieksza ryse podobno mozna to naprawic i firma chce sie tego podjac (nie jestem pewien co do sposobu naprawy i czy naprawiony element bedzie tak samo idealny jak wczesniej), jesli chodzi o mniejsza ryse, to niestety musi ona zostac. Wartosc instrumentu to okolo 10 tys. zl.

Rysa w znacznym stopniu wplywa na moje odczucia estetyczne i nie chce zalatwiac sprawy poprzez rekomensate 200 zl.

Jak podejsc do tego tematu zeby byc zadowolony z rozwiazania np. poprzez odpowiednia wysoka rekomensate albo powrot do stanu jak najbardziej zblizonego sprzed oddania instrumentu?

Ciężka sprawa bo rysa nie jest jakąś istotną kwestią jeśli chodzi o parametry techniczne instrumentu. Niektóre gitary wychodzące z fabryki lub od lutnika są wręcz celowo postarzane poprzez obicia i porysowania czy nawet głębsze zadrapania lakieru. Więc ciężko raczej będzie ugrać coś bardzo dużego w tej sprawie.

pasibrzuchy.pl napisał:
Ciężka sprawa bo rysa nie jest jakąś istotną kwestią jeśli chodzi o parametry techniczne instrumentu. Niektóre gitary wychodzące z fabryki lub od lutnika są wręcz celowo postarzane poprzez obicia i porysowania czy nawet głębsze zadrapania lakieru. Więc ciężko raczej będzie ugrać coś bardzo dużego w tej sprawie.

Co to za argument, ze w ofercie producentow czy lutnikow sa celowo postarzane modele? Czy ja zamawialem postarzanie instrumentu czy regulacje? :D

Instrument jest w oczywisty sposob uszkodzony co jest stwierdzone przez niezaleznych lutnikow. Tu nie chodzi o małe rysy tylko pęknięcia w lakierze i wyżłobienia na podstrunnicy. I tak samo jakby mechanik przerysowal Panu dzwi i zrobil dziure w tapicerce to tez podnosilby Pan argument, ze nie wplywa to istotnie na parametry techniczne pojazdu?

Jeżeli administrator wyraża zgodę to proszę o zamknięcie tematu.

Ostatnia edycja:
" i wyżłobienia na podstrunnicy" - zabrakło tego w pierwszym poście.

Powrót