Zlecenie pobudowania altany, unikanie gwarancji przez budowlańca

• Autor wątku Autor wątku joobyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joobyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Zleciłem prace budowlane wybranemu wykonawcy.
Umowa zlecająca na wykonanie nie została podpisana w formie papierowej, warunki zostały umówione słownie i zaakceptowane po obu stronach. Zgodnie z ustaleniami zakupiłem niezbędne materiały do wykonania zleconych prac.

Zlecone prace budowlane należało wykonać zgodnie z instrukcją producenta. Wykonawca nie wykonał prac zgodnie z ww. instrukcją. Prace zostały wykonane zgodnie z jego wiedzą oraz doświadczeniem. Zostałem zapewniony o poprawności i ich wykonania oraz gwarancji na trwałość konstrukcji.

Po trzech miesiącach ujawniłem wiele uszkodzeń oraz nieprawidłowości w wykonaniu.
Wykonawca nie poczuwa się do poniesienia odpowiedzialności i naprawy w ramach rękojmi.

Ja, jako inwestor jestem poszkodowany oraz stratny finansowo, ponieważ całość wymaga wymiany materiału na nowy i całkowitego odbudowania. Wykonawca nie bierze winy na siebie oraz nie uwzględnia porozumienia dwóch stron w celu odbudowy.

Chciałbym uzyskać porady co w powyższej sytuacji mogę zrobić ?
Jaki kroki prawne mógłbym podjąć w przypadku odmowy naprawy z tytułu rękojmi, co dalej ?
Jaką kolejność kroków zastosować w celu odzyskania poniesionych strat finansowych (koszt materiału) ?

Bardzo proszę o pomoc i sugestie w przedmiotowej sprawie.
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
joobyy napisał:
... Czy do egzekwowania prawa do gwarancji, niezbędne jest zawarcie umowy pisemnej ?...
A została Ci ona udzielona?

Lepiej poczytaj o rekojmie.

Jak wyżej napisałem, umówiliśmy wszystko słownie, warunki, co ma być zrobione, termin i ile będzie to kosztować. Zostałem poinformowany, że jeśli ma robić tak jak ja chcę, bo gdzieś się oczytałem to on może zrobić, ale nie daje gwarancji.
Natomiast jeśli on zrobi po swojemu, to mam u niego gwarancję.
Zgodziliśmy się razem, że on zrobi po swojemu i on daje mi gwarancję.

joobyy napisał:
... umówiliśmy wszystko słownie, ...
Zatem udowodnienie warunków gwarancji będzie trudne o ile w ogóle możliwe, dlatego, jeszcze raz, poczytaj o rękojmie.

Czytałem i wynika, że należy się gwarancja z tytułu rękojmi.
A co z pozostałymi ww. pytaniami?

joobyy napisał:
... że należy się gwarancja z tytułu rękojmi. ...
Czytałeś bez zrozumienia, albo gwarancja albo rękojmia, to dwa różne świadczenia. Reklamujesz albo z tytułu gwarancji albo rękojmi. Obydwa uregulowane w Kodeksie cywilnym i szeroko na FP omawiane.

Tak, masz rację, przepraszam. Źle napisałem, ale uściślając, mam prawo żądania do usunięcia powstałych uszkodzeń. Tak samo on ma prawo do odmowy jeśli usunięcie będzie zbyt kosztowne. Więc co w przypadku, gdy odmówi mi naprawy? Co mogę dalej z tym zrobić?

Powrót