Zlecenie stworzenia designu strony

• Autor wątku Autor wątku Imrahil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Imrahil

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam.

Na początku sierpnia zleciłem jakiemuś grafikowi stworzenie nowego designu pod mój serwis. Gość powiedział, że do początku września design będzie gotowy, ale chce żebym przelał mu 70 zł jako zaliczkę. Tak też zrobiłem. Jednak na początku września nie było żadnej informacji od tego grafika. Napisałem więc do niego mejla. Odpisał mi, że ma jakieś trudności, ale w okolicach 7. września wszystko powinno być gotowe. Jednak się nie doczekałem. Od tamtego czasu posłałem do niego dwa mejle, które zostały bez odpowiedzi. Podejrzewam, że gość mnie po prostu oszukał. Mam zamiar do niego w piątek dzwonić i rozeznać się w sytuacji. Jednakże najpierw chciałbym się dowiedzieć jakie mam możliwości prawne. Co mogę zrobić, aby odzyskać te pieniądze, jeśli okaże się, że mnie oszukał (niby jest to niewielka kwota, ale chodzi o same zasady).

Dodam tylko, że nie podpisywaliśmy żadnej umowy. Myślałem, że będziemy ją podpisywać już po wykonaniu projektu, a przed ostateczną zapłatą za niego.

Na pewno możesz zgłosić kradzież. Jeśli przelewałeś te pieniądze z konta bankowego, to na 100% możesz w banku/koncie internetowym uzyskać potwierdzenie przelewu.

Z konta internetowego mogę pobrać potwierdzenie przelewu. Nie jest to kłopot. Tylko, czy przysługują mi jakiekolwiek prawa skoro nie podpisywałem z nim żadnej umowy?

Zawarłeś umowę przecież, ustną, masz na potwierdzenie maile, czyż nie?

Aha, czyli mejle też się liczą jako zawarcie umowy, tak? Nie wiedziałem szczerze mówiąc :]

No cóż... Gość nie odbiera telefonów. Teraz pytanie do Was. Co powinienem zrobić?

Powrót