Zlecenie ;)

• Autor wątku Autor wątku Pdr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pdr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, plącze mi się po głowie tak myśl...
... Chodzi o to że, odpowiadamy wg. prawa kraju w którym popełniliśmy czyn/przestępstwo tak tez...
....jeśli wyjadę do kraju gdzie panuje anarchia (bądź zlecenie morderstwa karalne nie jest), wynajmę płatnego morderce, i wyśle go by wykonał zlecenie do kraju gdzie jest to nie dopuszczalne, a następnie sam pojadę do tego kraju to czy w świetle prawa tego kraju będę przestępcą ? czysto teoretycznie ;)

hmmm ciekawe ale moim zdaniem w przypadku przez Ciebie przedstawionym nie ma większego problemu - może być Ci postawiony zarzut w związku z przestępstwem dokonanym na terenie RP nie jest istotne gdzie miało miejsce zlecenie liczy się sam fakt dokonania przestępstwa (terytorialnie) na zlecenie.

Problem zaczyna się dopiero w świetle działania internetu
niech ktoś mi np powie
- czy jeśli będę na swojej stronie namawiał ludzi do jedzenia wieprzowiny (przepisy kulinarne) i picia drinków (receptury) alkoholowym a w opcjach strony będę miał automatyczny wybór języka w zależności od serwera za pośrednictwem którego się z moją stroną łączy (również hebrajski i arabski) czy jadąc do tych krajów mogę być sądzony za podżeganie do łamania świętych praw (kara wiezienia i grzywny w Izraelu, kara śmierci w krajach Islamskich) ?
- w świetle nowelizacji Tuskowej Prawa karnego czy wszystkich twórców Mangi Hentai przylatujących z Japonii należy zamknąć na lotnisku i wywieźć do więzienia za pedofilię
- Jak podejść do tematu bigamii w przypadku turystów z krajów gdzie posiadanie kilku żon jest legalne
- Czy firmy prowadzące domy publiczne w Holandii posiadające polską wersję językową (strony internetowej) popełniają przestępstwo czy nie ?

pytań jest dużo więcej a prawo w UE chwieje się w posadach ...

Powrót