Zleceniodawca zagraniczny - strona na skraju legalnosci?

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam,
temat dotyczy czegoś takiego jak HYIP - High Yield Investment Program. Dla niewtajemniczonych napiszę ogólnie co to jest : jest to strona internetowa prowadzona przez firmę lub osobę(y) prywatną która zbiera pieniądze od internautów i je pomnaża, wypłacając bardzo wysoki procent co miesiąc (do kilkudziesięciu %).
Takie strony internetowe wiszą na serwerach w rajach podatkowych (przykładowo : bahamy, wyspy marshala, etc.).

Obywatel RP dostaje propozycję od właścicieli takiego programu na poprowadzenie akcji marketingowej (m.in. pozycjonowanie, reklama na facebooku, itd).

Na zbieranie pieniędzy od inwestorów, nalezy mieć zezwolenia i licencje. Te programy tego nie posiadają.

Czy dla osoby/firmy z Polski, która taki program reklamuje, grożą jakieś sankcje/kary ? Nie wiem, pod jakie prawo podchodzi coś takiego : czy tych rajów podatkowych, czy rp (propozycja jest skierowana do wszystkich internautów, nie będzie ukierunkowana na Polskę, wszystko anglojęzyczne), czy może jeszcze czegoś innego ?
Nie ukrywam, że propozycja cenowa jest wyjątkowo atrakcyjna i jestem gotów podjąć się reklamy, jednakże nie wiem, czy będę miał z tego powodu jakieś problemy (ja mam to reklamować).

Ostatnio na 10 moich wątków chyba żaden nie otrzymał odpowiedzi.. Forumprawne schodzi na psy, jakie to forum co nie pomaga użytkownikom ? Więcej nie skorzystam. narazie.

Powrót