złomowanie samochodu otrzymanego w spadku

• Autor wątku Autor wątku waz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam takie pytanie co robić ?i czy musze opłacić oc za samochód otrzymany w spadku który juz zezłomowałem ale nie moge go wyrejestrować ponieważ nie posiadam opłat oc 1rok czasu Po otrzymaniu spadku przychodziły opłaty więc je uregulowałem ale nicht mie nie poinformował że musze ten samochód od razu wyrejestrować minoł rok zezłomowałem ale nie mogę go wyrejestrować bo nie posiadam oc co robić?

Faktem jest, że Wydział Komunikacji ma prawo przy każdej czynności żądać ubezpieczenia OC - inna sprawa, że mogli by wykazać się wyrozumiałością ale tak jak mówię - prawo stanowi, że mają taką możliwość.
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest pomimo wszystko zawrzeć ubezpieczenie OC w dowolnym TU - z tym OC i z decyzją o demontażu pojazdu idziesz do Wydziału Komunikacji, tam Ci pojazd wyrejestrują i dostaniesz decyzję o wyrejestrowaniu.
Z decyzją o wyrejestrowaniu idziesz do TU, oni zrywają umowę OC z dniem wyrejestrowania i dostajesz zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia licząc w miesiącach
(z zastrzeżeniem, że każdy miesiąc rozpoczęty liczy się jako pełny).
Może to trochę dziwne ale w sumie innego rozwiązania nie znajduje skoro na chwilę
obecną Wydział Komunikacji nie chce Ci iść na rękę.

Niestety inną też kwestią jest fakt, że możesz mieć problemy z UFG za brak OC w okresie kiedy
byłeś posiadaczem pojazdu.

Ostatnia edycja:
Powrót