Złomowanie samochodu/wyrejestrowanie...

• Autor wątku Autor wątku Makaze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Makaze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Panie i Panowie. Jestem tu nowy z racji mojego problemu, który na dniach chce nabyć...

Chce zakupić samochód, którym jest Toyota corolla e11... jest to samochód rozebrany niekompletny... Oc posiada do września, samochód nie ma tapicerki, nie ma silnika, jest tylko buda trochę karoserii. samochód kupuję za 1200zł...

Chciałem zapytać jaką umowę spisać żeby było wygodnie dla mnie i dla sprzedającego. (chce samochód rozebrać i potem pozbyć się budy)

Chciałem się dowiedzieć jak samochód wyrejestrować żebym nie musiał płacić za niego oc?

I co mam zrobić żeby móc legalnie sprzedać części oraz potem pozbyć się budy np na złomie?

Bardzo proszę o pomoc a niebluzganie jaki to niedouczony nieumiejący czytać itp. Bo z takimi zachowaniami spotykam się na forach jak o coś konkretnego pytam.

Jezeli nie posiadasz skupu zlom to twoj plan nie jest do zrealizowania.
W polsce nie ma czegos takiego jak "wyrejestrowany" pojazd a ty sobie przy nim majstrujesz i np. sprzedajesz na czesci.

A moge wyrejestrowac sama bude? Jak napisze w umowie samochod czesci?? Pytam jak to rozwiazac

Ostatnia edycja:
Zawsze mnie ten temat interesuje.
A jak rozwiazuja ten problem (bo nie rozumiem czemu taka mozliwosc jest zablokowana) pasjonaci, ktorzy kupuja zlom i iles tam lat (10-20) spedzaja z kupa zlomu na kanale czy w garazu, dorabiajac srubki. Po czym jak samochod uda sie w koncu uruchomic i mozna zdobywac szosy to dopiero wtedy rejestruja i ubezpieczaja (bo jak samochod nie ma kol to raczej nigdzie nie pojedzie i zadnej szkody nie wyrzadzi ;] )?

Makaze napisał:
A moge wyrejestrowac sama bude?
Istnieje taka możliwość. Oczywiście musisz liczyć się z faktem, że będziesz musiał za zezłomowanie zapłacić.

Czy ktoś orientuje się ile kosztuje złomowanie [...] sama buda waży z 300km to jest około 180zł przy założeniu że 1kg złomu to 0.60gr...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odpowiem sam na swoje pytanie mogę rozebrać samochód do gołej budy i oddać w stacji złomowania... dostanę papier za darmo, nic nie dostanę za budę...

muszę tylko budę z VIN dostarczyć na własną rękę :) i papierki w ręku

To gratuluję jeśli znalazłeś taki punkt. W wielu trzeba dopłacić do różnicy w wadze auta. Przykładowo waga samochodu (według DR) 1000 kg. Oddajesz samą budę waga 300 kg., to dopłacasz 700 x 0.60 złotych.

nie prawda... za każdy brakujący kilogram dopłacasz od 1zł do nawet 10zł...

Ale słyszałem że jest to rzadka praktyka...
Ale może u warszawiaków nie ma tak dobrze :P bez urazy kolego :)

Powyższy mój post był przykładem. Wyraźnie napisałem;
Makaze napisał:
Zależy dokładnie co zostało zdemontowane z pojazdu.

Złomowanie samochodu/wyrejestrowanie.

wszystko... zostaje tylko buda i wszystkie śmieci które mi nie potrzebne...

Mam pytanie bo oczywiście nie wiem co zrobić znowu...

Mam podpisaną umowę kupna sprzedaży... Na kwotę 950zł... W umowie jest napisane że samochód jest nie sprawny oraz nie kompletny...

Czy ja mam iść coś zgłaszać do US czy nic nie muszę robić?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
...owszem wszyscy w dobrym zdrowiu, ale nikt nie będzie udzielał porad, co by ominąć US.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót