Złożenie podpisu na liście gości, podanie telefonu i maila - czy mogą to wykorzystać?

• Autor wątku Autor wątku Kobieta67890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kobieta67890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczór,
trochę się boję, że pewna korporacja wykorzysta moje dane, by wyłudzić ode mnie pieniądze, że niby coś podpisałam i od nich wzięłam. Ale od początku.

To było tak, że w ten piątek wieczorem przypadkowo natrafiłam na pewną kobietę, co miała za pół godziny dawać wykład, jak zrobić coś raz i ciągle na tym zarabiać. W tej chwili wiem, że to były przesadzone sumy, ale wtedy sobie pomyślałam, a pójdę, może miałam farta, że o tej prelekcji się dowiedziałam.
Przed tym kazali mi się podpisać na liście osób zaproszonych. Był tam tylko mój podpis, to była taka kartka z tabelką z dwiema kolumnami, kto zaprasza i kto jest zapraszany. Nie widziałam pod spodem innych kartek, ale już słabo to pamiętam, niespecjalnie zwróciłam na to uwagę niestety. Z tego, co widziałam, inne osoby się wpisywały na innej liście, widać, że tylko ja byłam pierwszy raz na takim spotkaniu w tym gronie.
Po wykładzie był jakiś quiz dotyczący produktów sprzedawanych przez rzeczonego dystrybutora (zwie się on ***).W trakcie miałam rzucone kawałek batonika do spróbowania, nie pozwolili mi odmówić. Wiele innych osób też dostało coś takiego.
Potem porozmawiałam jeszcze trochę z tą babką i ona mnie poprosiła o maila, żeby mi wysłać parę materiałów, i o telefon. Nie jestem asertywna, to jej dałam.

I teraz się boję, że jak kiedyś nie zdecyduję się na sprzedawanie ich produktów, to sfałszują mój podpis, że niby podpisałam z nimi umowę na zlecenia albo o pracę, albo że coś od nich kupiłam i że na podstawie numeru telefonu i maila będą wiedzieć, gdzie się znajduję.

W związku z tym moje pytanie, czy mam się bać i czy mam coś teraz robić, żeby mnie nie wykorzystali czy czekać aż się problem rozwinie? I co wtedy zrobić?

Z góry dziękuję za rozjaśnienie sprawy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót