Złożenie pozwu o eksmisję

• Autor wątku Autor wątku TygrysLokalny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TygrysLokalny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Mam następującą sytuację:
Wprowadziłem się do lokalu którego jestem właścicielem a w którym również zamieszkuje dwójka najemców (za sprawą pełnomocnika; umowa ustna). Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal. Niestety nie wyrobili się. Pierwszego miesiąca zawarliśmy umowę pisemną. Po jej zakończeniu na następny miesiąc była de facto umowa ustna (opłaty co 2 tygodnie). Oboje lokatorów to emeryci i pomimo werbalnych deklaracji z ich strony nie przekłada się to na konkretne działania.

Widząc to chcę złożyć pozew lecz czy po upływie miesiąca od wygaśnięcia umowy pisemnej jest to możliwe i jakie są alternatywy?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Dwa miesiące przed przeprowadzką nakazałem im opróżnić lokal.
Co z umową na podstawie której zamieszkali? Nakazać, to może sąd, ale nie ty. Tym bardziej, że prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.

wiegol napisał:
Co z umową na podstawie której zamieszkali?

Ku mojej wiedzy pełnomocnik od początku zawarł umowę ustną. Oboje nie zamieszkali w tym samym czasie.

wiegol napisał:
prawdopodobnie posiadają tytuł prawny do mieszkanie w tej nieruchomości.

Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?

zawarł umowę ustną.
Umowa ustna najmu/użyczenia ma taką samą moc prawną jak pisemna. Więc pytanie nadal aktualne. W zasadzie na twój post nikt nie powinien odpowiadać gdyż opis jest nieprecyzyjny (albo nie ma go wcale). Wiemy tylko że była/jest jakaś umowa, nie wiadomo dokładnie czy to najem czy użyczenie, zawarta na czas oznaczony czy nie oznaczony. Czy umowa nadal obowiązuje czy też upłynął czas na jaki została zawarta, czy została rozwiązana za porozumieniem stron, czy też wypowiedziana i na jakiej podstawie prawnej. To, że nakazałeś im opuścić lokal, to bezprawne działanie, nie przynoszące żadnego skutku prawnego.
Czy poza tytułem najmu są inne tytuły prawne które mogą posiadać?
Czytaj art. 674 kc.

wiegol napisał:
opis jest nieprecyzyjny (albo nie ma go wcale)

Przepraszam za to. Przez stres nie byłem pewny co i ile napisać aby nie wyszła ściana tekstu. W miarę swojej wiedzy i możliwości chętnie doprecyzuję.

wiegol napisał:
Wiemy tylko że była/jest jakaś umowa, nie wiadomo dokładnie czy to najem czy użyczenie, zawarta na czas oznaczony czy nie oznaczony. Czy umowa nadal obowiązuje czy też upłynął czas na jaki została zawarta, czy została rozwiązana za porozumieniem stron, czy też wypowiedziana i na jakiej podstawie prawnej.

Niestety nie wiem czy umowa zawarta między pełnomocnikiem a najemcami była umową najmu czy użyczeniem ani czy była ona na czas oznaczony lub nieoznaczony. Obecnie nie jestem w stanie zweryfikować tych informacji z pełnomocnikiem (hospitalizacja). Jak tylko będę miał możliwość zdobycia informacji dotyczących tej umowy dodam je tutaj niezwłocznie.
Co do umowy którą ja zawarłem z najemcami. Była to umowa najmu pisemna na czas oznaczony (1 miesiąc). Umowa nie została rozwiązana przez wypowiedzenie ani przez porozumienie stron. Po prostu po upływie oznaczonego czasu w umowie najemcy nadal wnosili opłaty (co 2 tygodnie). Po zapoznaniu się z wspomnianym wcześniej art. 674 Kodeksu Cywilnego mogę stwierdzić, że w tym przypadku ma ono zastosowanie co do w/w umowy.

Dodatkowo załączam czystą formę umowy najmu która została użyta do zawarcia w/w umowy. Mam nadzieje, że będzie to w jakimkolwiek stopniu pomocne.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
TygrysLokalny napisał:
Wprowadziłem się do lokalu którego jestem właścicielem a w którym również zamieszkuje dwójka najemców
Możliwym jest, że dopuszczasz się przestępstwa poprzez istotne utrudnianie korzystania z zajmowanego lokalu.
Podstawa prawna Dz. U. 1997 Nr 88 poz. 553
Art. 191§ 1. Kto, stosując przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną, zmusza
ją lub inną osobę do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3
§ 1a. Tej samej karze podlega, kto w celu zmuszenia innej osoby do
określonego działania, zaniechania lub znoszenia stosuje przemoc innego
rodzaju uporczywie lub w sposób istotnie utrudniający innej osobie
korzystanie z zajmowanego lokalu mieszkalnego

Kanas napisał:
Możliwym jest, że dopuszczasz się przestępstwa poprzez istotne utrudnianie korzystania z zajmowanego lokalu.
Podstawa prawna Dz. U. 1997 Nr 88 poz. 553

Jeżeli to jest tak poważne to poza konsultacją z radcą prawnym jakie jeszcze działania powinienem podjąć aby to miało ręce i nogi?

Bez ustalenia faktycznego stanu prawnego ani forum ani prawnik nie pomoże.

Powrót