Złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa

• Autor wątku Autor wątku rafalszymanski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafalszymanski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja przyjaciółka wyjechała za granice z powodu przemocy w rodzinie (długo by opisywać, ale ja aż nie wierzę, że tak mogło być, normalnie scenariusz filmu) i jej mąż ten oprawca wystąpił do sądu z pozwem o alimenty. Maja dwoje dzieci, syn 12 l i córka 17l. Od początku pobytu za granicą nie uchylała a się od łożenia na dzieci. Ma pokwitowania wpłat przez Western Union. sprawa jest na 1 marca. Sprawa poszła bardzo szybko. On jej grozi przez tel i jej reakcja jest zaskakująca, ona boi sie go nawet będąc 3000 km od domu.
Reakcja - wymioty, zawroty głowy i biegunka. On jest takim, nie wiem jak to napisac ale pasuje mi tylko - bandyta. Była w grudniu 2006 na święta w domu, chciała do dzieci. Z powodu że była chora na raka musi robic badania co 3 miesiace i to tez był powód pojechania do domu. 29 grudnia zawiózł ją do lekarza ale nie dowiózł ponieważ zgwałcił ją w samochodzie po drodze do szpitala. W ogóle jak opowiedziała mi 17 l małżeństwa to chyba jestem teraz siwy. Od osób trzecich dowiedziałem się o sprawie o alimenty, a od niego , że zniszczy ja finansowo i tak będzie musiała wrócic do domu, a ona nie chce. Nie jestem prawnikiem, proszę o pomoc. Chciałem złozyć jeszcze zawiadomienie o przestępstwie - gwałt ale to juz nie do tej sprawy tylko do prokuratury, i zawiadomienie o przestepstwie przemocy w rodzinie, kontaktowałem sie z Niebieska Linią - muszę pomóc tej kobiecie, bardzo mi jej szkoda, nie stać mnie ani jej na prawnika więc spróbuje sam. Jeszcze raz proszę o pomoć. Najlepiej GG 8435518

Gwałt - nawet na żonie - jest przestępstwem.
Co do alimentów się nie wypowiadam, bo jaka jest prawda, to ustali już sąd i jest do udowodnienia, czy matka łoży (łożyła) na dzieci i rodzinę, czy też nie.

Vegas a czy ma prawo do zeznań na piśmie, nie chce mieć kontaktu z tym człowiekiem.

Jeżeli chodzi o złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, to można składać ustnie do protokołu lub na piśmie.
Chyba o to chodziło w powyższym pytaniu?
Jeżeli chodzi o postępowanie karne, to konfrontacja może być konieczna, bo na pewno wszystkiemu zaprzeczy i będzie problem, komu ma uwierzyć sąd.
Co do spraw alimentacyjnych postępowanie może odbyć sie bez pozwanej, ale nie jest to dobry pomysł.
Najlepiej, żeby wzięła sobie pełnomocnika, a w tej sytuacji widziałbym adwokata.

Powrót