Złożone zamówienie wykorzystuje znak towarowy.

• Autor wątku Autor wątku bartekbrk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartekbrk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dobry wieczór!

Zacznę od tego, że pracuję w bardzo małej firmie która wytwarza obrazy (z drewna, blachy i innych różnych materiałów) na dziale sprzedaży. Z dotychczasowymi zamówieniami i ich realizacją nie miałem żadnego problemu, aż do tego momentu. Otóż klient zażyczył sobie obraz z napisem/logiem firmy "Supreme" w realnym odzwierciedleniu (rodzaj marki odzieżowej, gadżeciarskiej itp). Z tego co się orientowałem logo tej firmy nie jest znakiem towarowym zastrzeżonym przez UE jednak podlega pod te same restrykcje. Czy za wykonanie tego zlecenia mógłbym mieć jakieś konsekwencje prawne? Dodam, że w naszych katalogach, ulotkach nie pojawiają się znaki towarowe żadnych firm. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Gdyby klient złożył podobne zamówienie lecz z markami takimi jak : Nike, Adidas, (..) sytuacja wyglądałaby podobnie jak w wyżej wymienionej sytuacji ?

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli pojawił się podobny temat, prosiłbym o linka, z chęcią zapoznam się z nowa literaturą.

Ostatnia edycja:
bartekbrk napisał:
... Otóż klient zażyczył sobie obraz z napisem/logiem firmy "Supreme" w realnym odzwierciedleniu (rodzaj marki odzieżowej, gadżeciarskiej itp). ...
Może w ramach dozwolonego użytku osobistego.

Czyli jeżeli firma będzie oferowała wykonywanie dowolnego projektu, nawet znanych marek, ale nie będzie ich wystawiała np. na stronie internetowej to nie pojawia się żaden konflikt interesów ?

Pozdrawiam.

bartekbrk napisał:
Czyli jeżeli firma będzie oferowała wykonywanie dowolnego projektu, ...
Oferowanie wykonania takiej usługi nie narusza prawa. Poczytaj o opłacie reprograficznej.

Wyczytałem takie stwierdzenie jeżeli chodzi o opłate reprograficzną : Opłaty uiszczane są na konto organizacji zbiorowego zarządzania i stanowią 3 proc. kwoty należnej od sprzedaży sprzętu.

Czyli wystarczy aby firma uiściła opłatę w wysokości 3% wartości maszyny tak ?
Więc nie naruszę prawa, jeżeli wprowadzę do obrotu taki produkt jak i inne związane z innymi markami nie tylko odzieżowymi, zapytam jeszcze raz chcąc się upewnić?

Dziękuję jeszcze raz ! :)

Nie wartości maszyny, przecież nie jesteś sprzedawca sprzętu.

Czyli 3% wartości sprzedanego obrazu tak ? Musiałem źle coś zinterpretować.

Art. 20^1. Prawa autorskiego - 3 % wpływów.

Jasne, jutro biorę się do ciężkiej literatury. Jeżeli miałbym jeszcze parę pytań to na pewno się odezwę :).

Powrót