Złożony wniosek o potwierdzenie obywatelstwa w BVA co dalej?

• Autor wątku Autor wątku alekswiec123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alekswiec123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Jakiś czas temu złożyłem wniosek w BVA Kolonia o potwierdzenie mojego niemieckiego pochodzenia ( komplet dokumentów nie do podważenia, sprawa pewna ).
Nie dawno zameldowałem się na terenie Niemiec i podjąłem tutaj pracę.
BVA zgłosiło się do mnie z pytaniem, co aktualnie się u mnie dzieje ( Gdzie mieszkam itp itd ), z w/w przyczyn właściwym dla mnie urzędem jest urząd w miejscu zamieszkania, a nie Kolonia.
Wracając do sedna, czy jeżeli moje dokumenty przeniosę do mojego urzędu ( Okręg Hamburg ), to czy urząd może mnie wezwać na egzamin ze znajomości języka, kultury oraz polityki i historii niemiec?
Niestety ciężko mi jest uzyskać info bezpośrednio z urzędu ze względu na słabą znajomość języka.
Może ktoś już miał taki przypadek ;)
Dzięki z góry za pomoc ;)

Po pierwsze, jesli sie zameldowales w NIemczech, to nie masz zadnej mozliwosci "wyboru" urzedu, bo o tym decyduja przepisy a nie ty: generalnie w takich stytuacjach wniosek jest automatycznie przekazywany do rozpatrzenia przez urzad w miejscu zamieszkania.
Po drugie myla ci sie najwidoczniej dwie procedury, ktore nie maja ze soba nic wspolnego
1) wniosek o potwierdzenie posiadanego obywatelstwa (tutaj znajomosc jezyka nie jest zadnym kryterium, tylko "wiezi krwi")
i
2) wniosek o nadanie obywatelstwa (naturalizacja/Einbürgerung): tutaj konieczny jest m.in. test ze znajomosci jezyka i wiedzy o kraju.

Witaj Pogodniak,
A czy oni między sobą się kontaktują, że wniosek zostanie automatycznie przekazany?
Wiem, ze to są głupie pytania, ale masa osób wprowadza w błąd ..
Nie myle procedur, spokojnie.
Dostałem tylko info, że nawet w przypadku Festestellung der deutschen staatsangehorigkeit
mogę zostać zobowiązany do zdania testu z języka itp, - - czy tak faktycznie jest?

Sami z siebie sie nie kontaktuja, ale skoro piszesz, ze BVA sie ciebie pyta, co robisz i "gdzie jestes", to musisz odpowiedziec zgodnie z prawda, ze jestes teraz zameldowany na terenie Niemiec tam i tam, i wtedy BVA decyduje we wlasnym zakresie, czy sam bedzie decydowal o wniosku czy przekaze go urzedowi miejsca zameldowania.

Co to znaczy "dostalem info"? Od kogo? Jest jeszcze trzecia procedura dotyczaca przesiedlencow (Spätaussiedler), ale to jeszcze cos innego. Oni musza znac jezyk przynajmniej na poziomie A1 bodajze, ale to dotyczy w 99% przesiedlencow z Rosji, bo z Polski od lat nie mozna praktycznie otrzymac obywatelstwa na statusie przesiedlenca.

Witam Pana Pogodniaka mam pytanie jezeli AP nie odnalazlo numeru poswiadczenia obywatelstwa polskiego dziadka i znalezli rehabilitacje pradziadka z 1945 to czy mam szanse ? Pozdrawiam

Powrót