Zly numer telefonu dlużnika, a odpowiedzialnosc za naruszenie praw podmiotowych

• Autor wątku Autor wątku anthony93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anthony93

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Od pewnego czasu natarczywie dzwonia do mnie windykatorzy w sprawie splaty wierzytelnosci, do ktorej splaty nie jestem zobowiazany, poniewaz kontaktuja sie z nie ta osoba co potrzeba. Potencjalny dluznik pewnie podal moj numer telefonu zamiast swojego, przez to to ja dostaje o 7 rano telefonu nie on .teraz moje pytanie:

czy moge powolac sie na art.5, argumentujac to naduzyciem prawa podmiotowego przez wierzycieli ?

Czy przysluguje mi jakies roszczenie wzgledem nieuczciwego dluznika ?

Mam ten sam problem zawarłem umowę z plus abonament. I teraz tylko esy z banków komornicy itp. Plus argumentuje że te numery jakiś czas leżą na zapleczu a pózniej wznów w obieg wchodzą.

Tak, tylko wie pan, do mnie nie dzwoni jedna firma, a kilka, praktycznie ciagle dochodza jakies nowe przedsiebiorstwa ktore domagaja sie splaty wierzytelnosci.
Raczej ciezko bedzie mi ich posadzic o stalking, ale chce w jakis sposob odgryzc sie na nieuczciwym dluzniku, ktory podal moj numer.

anthony93 napisał:
Tak, tylko wie pan, do mnie nie dzwoni jedna firma, a kilka, praktycznie ciagle dochodza jakies nowe przedsiebiorstwa ktore domagaja sie splaty wierzytelnosci.
Raczej ciezko bedzie mi ich posadzic o stalking, ale chce w jakis sposob odgryzc sie na nieuczciwym dluzniku, ktory podal moj numer.

Może nie podał może dostałeś w spadku po kimś. Jeśli jest dużo takich telefonów najprościej zgłoś się do dostawcy usługi z prośbą o zmianę numeru i jako przyczynę podaj ten fakt.

Co do reszty początek postu - zgłoś telefonicznie lub pisemnie każdej z tych firm pomyłkę z żądaniem zaprzestania procederu...... :winko:

Powrót