zmiana art.240 kk a obowiązek poinformowania organów ścigania o przestępstwie z 2016r

• Autor wątku Autor wątku Seb72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seb72

Zbanowany
Odpowiedzi
4 441
jak wiadomo, sejm RP uchwalił a prezydent RP podpisał ustawę z dnia 23 marca 2017 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny, ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich oraz ustawy – Kodeks postępowania karnego, która zmienia m.in. art. 240 kk

ustawa wejdzie w życie w lipcu 2017 i odtąd nieprzekazanie organom ścigania swojej wiedzy nt. konkretnego przypadku pedofilii popełnionej na szkodę konkretnego dziecka (poniżej 15 rż.) będzie zagrożone karą do 3 lat więzienia.

pytanie: czy do tej zmiany prawa stosuje się zasadę "nie działania prawa wstecz", ja jeśli tak, to jak należy rozumieć tę zasadę?

chodzi mi o sytuację gdy np. Jan Kowalski wie, że jego małoletnia sąsiadka była ofiarą przestępstwa popełnionego przed zmianą ustawy (np. w 2016 r.). Jan Kowalski w 2016 roku nigdzie tego nie zgłosił (bo "nie miał takiego obowiązku"). Latem 2017 wejdzie w życie zmiana ustawy. Czy to oznacza że jeśli Jan Kowalski w lipcu 2017 nie poinformuje prokuratora to ryzykuje więzieniem?

Ostatnia edycja:
Najważniejsze jest ustalenie czasu popełnienia przestępstwa, a on zgodnie z literaturą i orzecznictwem będzie również po nowelizacji.
W mojej ocenie będzie musiał to zgłosić inaczej naraża się na odpowiedzialność.

Ostatnia edycja:
przyjmuje jako czas czynu ciągłego ostatnie z objętych nim działań, a przy zaniechaniach – pierwszy moment, w którym sprawca nie miał już możliwości wypełnienia obowiązku działania.
Za: Glosa do postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 27 września 2011 r., sygn. III KK 89/111 M. Gałązka.

Twierdzenia te znajdują się również w komentarzu do części ogólnej K.K A. Zoll'a m.in z 2012 r.

Powrót