zmiana ceny na umowie sprzedazy -czy zgodna z prawem?

• Autor wątku Autor wątku Arty1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arty1

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam
Pam pewien problem i potrzebuje pilnie porady prawnejj.
Zamowilem na poczatku ubieglego roku "nietani" sprzet Mam przedwstepna umowe sprzedazy tak w skrucie w ktorej jest zapis ze w przypadku mojej rezygnacji z zakupu musze zaplacic 10% wartosci zamawianego sprzetu, Umowa sprzedawszy zostranie zawarta do 7 dni od wplaty pelnej kwoty, a sprzedający zobowiązuje si do wydania sprzetu w ciagu Wydanie sprzetu nastapi po zawarciu umowy, W przypdku niewydania sprzetu ze strony sprzedawcy przysługuje mi 0,02% kwoty zaliczki za każdy dzień opóźnienia - czyli grosze
1 pytanie Czy takie zapisy są legalne i ważne, ze ja mam płacić 10% a sprzedawca tylko jakieś grosze?
2 pytanie - sprzedawca nie wpisał daty dostawy obiecując ze będzie to za miesiąc dwa, ale dokładnie nie wie..... czekam już na dostawę prawie rok mając tylko ta umowę przedwstępna i dochodzą mnie słuchy od innych klientów ze producent podniósł ceny ze niby inflacja Covid itp... a dealer zrywa umowę i proponuje nowa "aktualna " cenę wyższa o jakieś 10% a jak nie to sprzedaje towar następnemu klientowi...

Czy producent/dealer maja prawo tak sobie zerwać umowę? Musze kopic ten sprzęt zwłaszcza ze mam jaz prawie rok opóźnienia, czy muszę zaakceptować nowe warunki, ew co mogę zrobić aby wyegzekwować umowę?
Zakup oczywiście na osobę prywatną.
Proszę o pilna poradę

Sorry ale ponawiam pytanie - dodam ze dostałem własnie oficjalne pismo od producenta iz sprzęt możne być dostarczony w najbliższym czasie, ale cena z powodu corrida - blabla jest teraz wyższa o około 30%!!!!!!!!!!!!!! - jak mi się nie podoba to mogę zrezygnować z zakupu.....
Mam zamiar wyegzekwować sądownie cenę z umowy - jak się za to zabrać, jak się przygotować.. Dodam tez ze w umowie jest zapis ze dostawa może się opóźnić ze względu na "czynniki wyższe" ale nie ma słowa wzmianki w umowie ze cena może się tez zmienić...Nie ma tez słowa o tym ze sprzedawca może zrezygnować ze sprzedaży...
Proszę doradźcie jak wyegzekwować moja umowę.

Powrót