zmiana ceny po wystawieniu fv pro forma i jej opłaceniu -zakup w sklepie internetowym

• Autor wątku Autor wątku redmartin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redmartin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
Proszę o pomoc osoby kompetentne i znające się na rzeczy a chodzi o zakup w sklepie internetowym. Poniżej opis sytuacji i dalej wyciąg z regulaminu sklepu.
Pytanie zatem moje, czy sprzedawca powinien wydac mi już zapłacone przedmioty (w cenie przed zmianą ceny) czy też mial prawo zmieniać cenę bez żadnego wyjasnienia mimo iz zamówienie zlożone było i opłacone?

Opis:
14.07.br o godz. 23.30 zlozyłem zamówienie na narzędzie elektryczne i akcesoria do niego.
40 minut później czyli juz dnia 15.07.br (o godz. 00.11) wstrzymałem zamowienie (mail) ze względu na chęć modyfikacji zamówienia (narzędzie elektryczne miało pozostać, zmiana polegać miała na rezygnacji z akcesorii do niego i wybraniu innych narzędzi). Po konsultacjach z pracownikiem sklepu (też 15 lipca z rana gdy sklep juz funkcjonował) dobrałem inne narzędzia i na tak złożone zamówienie otrzymałem fakturę "Pro Forma" (o godz. 16.07 tego samego dnia czyli 15 lipca br.) która została opłacona dnia następnego (czyli juz 16 lipca br.).

Przelew co prawda wyszedł z konta innej osoby (inne dane) i nie napisałem w tytule nr zamowienia ale napisałem do sklepu maila (o godz 20.49 też 16 lipca czyli tego samego dnia co opłacałem) z informacją iż zapomniałem tego zrobić i załączyłem potwierdzenie zrealizowanego przelewu.

Realizacja zamowienia miala trwac około 5 dni więc się nie niepokoilem ale dziś (23 lipca o godz. 08.08 ) dostałem maila:
tytuł: Twoje zamówienie xxx (numer) zostało przetworzone - Oczekujemy na wpłatę

a w treści:
"Twoje zamówienie zostało zweryfikowane pozytywnie.
...tu wyszczególnienie towarów...
Łączna wartość zamówienia wynosi zzzPLN
Celem jego realizacji prosimy o dokonanie wpłaty przelewu na rachunek bankowy: yyy"
prz czym w wyszczególnieniu towarów narzędzie elektryczne jest z zawyżoną ceną o prawie 45 zlotych.

wyciąg z regulaminu zakupów z tego sklepu:
"4.Informacje o towarach wraz z podaniem ceny prezentowane na stronach Sklepu nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.; dalej: Kodeks cywilny). Informacje o towarach wraz z podaniem ceny prezentowane na stronach Sklepu stanowią jedynie zaproszenie do zawarcia umowy w rozumieniu art. 71 Kodeksu cywilnego.
5.Sprzedający zastrzega sobie prawo do zmiany cen oraz wycofania poszczególnych towarów prezentowanych na stronie Sklepu. Zmiana cen lub wycofanie towaru nie dotyczy zamówień przyjętych do realizacji.
6.Do zawarcia umowy sprzedaży dochodzi poprzez złożenie zamówienia przez Klienta i jego akceptacji przez Sprzedającego, z zastrzeżeniem ust. 9-11. Szczegółowy opis trybu zawarcia umowy sprzedaży określają postanowienia ust. 7-11.
7.Zamówienia dokonywane za pośrednictwem strony internetowej można składać 24 godziny na dobę przez cały rok. Zamówienia złożone w dni robocze po godz. 16:00, w soboty, w niedziele oraz święta będą rozpatrywane następnego dnia roboczego.
8.Złożenie zamówienia za pośrednictwem strony internetowej stanowi ofertę zakupu w rozumieniu art. 66 § 1 Kodeksu cywilnego, która jest wiążąca w terminie 5 dni roboczych (po tym czasie wygasa) i składa się z następujących czynności:
wybrania towarów spośród prezentowanych na stronach Sklepu,
dodania do koszyka,
wybrania sposobu zapłaty i dostawy,
zalogowania do konta Klienta, w przypadku, gdy zamówienie składa Usługobiorca zarejestrowany, chyba że zalogował się wcześniej,
dopełnienia obowiązków, o których mowa w ust. 3 w przypadku, gdy zamówienie składa Usługobiorca niezarejestrowany,
kliknięcia przycisku „ZAMAWIAM I PŁACĘ”
9.W odpowiedzi na złożone zamówienie Sprzedający, w terminie 5 dni roboczych, wysyła wiadomość e-mail na podany przez Klienta adres e-mail lub kontaktuje się telefonicznie w celu:
zaakceptowania zamówienia (oferty) - w takim przypadku umowa sprzedaży zostaje zawarta w dniu złożenia oświadczenia,
odmowy przyjęcia zamówienia (oferty) - w takim przypadku nie dochodzi do zawarcia umowy,
propozycja zmian, tzw. kontroferta - w takim przypadku do zawarcia umowy konieczna jest akceptacja kontroferty przez Klienta.
10.Przyczyną wystąpienia z kontrofertą, o której mowa w ust. 9 lit. c mogą być w szczególności takie okoliczności jak: brak towarów w magazynie lub u dostawców Sklepu, zmiana ceny, itp.
11.Kontroferta, o której mowa w ust. 9 lit. c jest wiążąca dla Sprzedającego w terminie 2 dni. Po tym czasie kontroferta wygasa. Akceptacja kontroferty przez Klienta w terminie jej obowiązywania (2 dni) powoduje zawarcie umowy sprzedaży na warunkach określonych w kontrofercie.
12.Wszystkie ceny prezentowane na stronach internetowych Sklepu Megaobrabiarki podawane są w polskich złotych (PLN) i zawierają podatek VAT. Podane ceny nie zawierają kosztów przesyłki."

Pytanie zatem moje, czy sprzedawca powinien wydac mi już zapłacone przedmioty (w cenie przed zmianą ceny) czy też mial prawo zmieniać cenę bez żadnego wyjasnienia mimo iz zamówienie zlożone było i opłacone?

Powrót