Zmiana ceny towaru z umowy

• Autor wątku Autor wątku Tomaszo1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomaszo1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Na początku roku zakupiłem domek letniskowy. Została sporządzona umowa, w której została wpisana cena podzielona na zaliczkę, cenę za domek i cenę za montaż. Zaliczkę zapłaciłem przy podpisywaniu umowy. Teraz powinno dojść do montażu domku, lecz firma poinformowała mnie, że cena wzrosła o ponad połowę ze względu na wzrost cen artykułów budowlanych. W momencie gdy powiedziałem że nie zgadzam się na zmianę cen to powiedzieli, że w takim razie zaliczka przepada. Czy mają prawo podnieść cenę zawartą w umowie pod takim pretekstem? Czy mają prawo nie oddać zaliczki?
W umowie zawarty jest tylko punkt o zmianie ceny ze względu na zmianę stawki VAT na art. budowlane ale nie ma żadnych innych informacji o zmianie ceny. A jak wiadomo ceny idą w górę ze względu na inflację a nie zmianę VAT.
Pozdrawiam.

1. Zaliczka nie przepada. Zadatek może.
2. Wynagrodzenie jest ryczałtowe czy kosztorysowe?

1. Na pewno zaliczka. Tak jest zatytułowane w umowie.
2. Na pewno nie kosztorys. Kosztorys był w umowie wstępnej. Tutaj jest umowa z ceną za konkretny domek składający się z konkretnych elementów i materiałów. Domek do złożenia. Dokładnie wypunktowane co obejmuje cena.

1. Zatem zaliczka nie przepada.
2. W takim układzie pozostaje wezwać do wykonania umowy - art. 632 kc.

Powrót