Zmiana ceny w sklepie internetowym

• Autor wątku Autor wątku kingson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kingson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Mój problem polega na tym, że zakupiłam część do maszyny w dużym polskim sklepie internetowym. Po otrzymaniu e-maila potwierdzającego złożenie zamówienia przelałam należną sumę pieniędzy. Parę godzin później otrzymałam maila z informacją, że cena się zmieniła ale nie została jeszcze zmieniona na stronie sklepu. I teraz moje pytanie: czy mam prawo żądać od sklepu wydania kupionego już przeze mnie towaru za tą cenę, za którą go kupiłam? Dodam, że cena zmieniła się na prawdę o dużą kwotę.
Bardzo proszę o odpowiedź i jeśli to możliwe to o przytoczenie konkretnych ustaw, paragrafów itp.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Przeczytaj regulamin tego sklepu, jeśli doszło do zawarcia umowy to nie mają prawa zmienić Tobie ceny (poza wyjątkowymi sytuacjami, ta jednak na taką nie wygląda), umowa jest ważna.

Zgodnie z regulaminem sklepu umowa sprzedaży zostaje zawarta w momencie otrzymania przeze mnie e-maila potwierdzającego przyjęcie zamówienia do realizacji, który otrzymałam. Tak więc czy mam prawo żądać wydania towaru po cenie, za którą go kupiłam?

Skoro umowa została zawarta (wg regulaminu sklepu) to tak. A jaka była cena wcześniej? Sklep może tłumaczyć się, że na stronie wkradł się błąd, ale w sądzie powinnaś wygrać.

P.S. A jaka jest różnica cenowa (stara cena a nowa)?
Jak różnią się ceny tego towaru np. na allegro lub w innych sklepach?

Pozdrawiam

Różnica to ponad tysiąc złotych i nigdzie indziej raczej tego nie dostanę.

To faktycznie jest problem. Można powołać się na art 535 KC i postraszyć trochę sprzedawcę, że ma ustawowe 30 dni na przekazanie towaru. Pamiętaj, takie sprawy załatwiaj pisemnie, żeby były dowody w razie w.

Ok, właśnie tak robię

Powrót