Zmiana definicja małżeństwa - możliwość rozwodu? :)

• Autor wątku Autor wątku 8005MacGyver
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

8005MacGyver

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witajcie!
Mam pytanie które zadaje z czystej ciekawości.
Mianowicie, nasza władza z tego co wiem ma zmienić zapis dotyczący małżeństwa, nie będzie to już związek 2 osób mężczyzny i kobiety lecz 2 osób bez definiowania płci. [mniej więcej]

W każdym razie, jeżeli jestem w związku małżeńskim po ślubie cywilnym, to w związku z zmianą treści umowy czy też definicji małżeństwa które zawarłem mogę po takiej zmianie "rozwiązać umowę" dt mojego ślubu? :)
bez ponoszenia kosztów itp itd? Tak jak by to była zmiana warunków umowy?

Dzięki za odpowiedzi.

Coś się Panu popiórkowało.
Tu nie mamy do czynienia z umową między klientem i przedsiębiorcą.
To nie te przepisy i nie ten dział a w ogóle uważam że temat mało poważny więc przesuwam do Hydeparku.

Oczywiście w przypadku tak drastycznej zmiany prawa mógłbyś próbować domagać się od władzy np. tego że twój małżonek uchyla się od zmiany płci na bardziej tobie w danej chwili odpowiadającą lub rozwiązania wszystkich zawartych związków małżeńskich. Najlepszą w mojej ocenie formą takiego roszczenia jest protest pod Sejmem lub zainteresowanie swoim przypadkiem środków masowego przekazu.

8005MacGyver napisał:
Mianowicie, nasza władza z tego co wiem ma zmienić zapis dotyczący małżeństwa, nie będzie to już związek 2 osób mężczyzny i kobiety lecz 2 osób bez definiowania płci.
Bzdura. Małżeństwo jest to związek kobiety i mężczyzny. Mówi o tym art. 18 konstytucji RP. Do zmiany konstytucji potrzeba 2/3 głosów. Tego typu głupkowate pomysłu nigdy nie uzyskają takiej większości w sejmie.

zolko napisał:
Oczywiście w przypadku tak drastycznej zmiany prawa mógłbyś próbować domagać się od władzy np. tego że twój małżonek uchyla się od zmiany płci na bardziej tobie w danej chwili odpowiadającą lub rozwiązania wszystkich zawartych związków małżeńskich. Najlepszą w mojej ocenie formą takiego roszczenia jest protest pod Sejmem lub zainteresowanie swoim przypadkiem środków masowego przekazu.

Gdyby nie to, że mylisz pojęcia i używasz słów w niewłaściwym znaczeniu - to może i byłoby śmieszne.

8005MacGyver napisał:
Mianowicie, nasza władza z tego co wiem ma zmienić zapis dotyczący małżeństwa, nie będzie to już związek 2 osób mężczyzny i kobiety lecz 2 osób bez definiowania płci. [mniej więcej]

A tak z czystej ciekawości - skąd to wiesz?

Powrót