zmiana formy wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku kudlaty27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kudlaty27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
wiTAM NIE DAWNO zmieniono MI formę wynagrodzenia z wynagrodzenia ustalanego metodą czasową na wynagrodzenie ustalane wg metody akordowego. a) Czy zmiana taka jest możliwa bez wypowiedzenia warunków pracy i płacy? b) Jakie przepisy prawne będą miały zastosowanie c) Proszę O przepisaY .kiedy nie jest konieczne dokonanie wypowiedzenia zmiany warunków pracy i płacy. :beer: :what:

Wypowiedzenie zmieniające nie jest konieczne dla wprowadzenia dla pracownika korzystniejszych niż dotychczasowe warunków pracy i płacy np. podwyższenia wynagrodzenia.W myśl uchwały składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 24 września 1981 r. ( V PZP 1/81 , OSNCP 1982, nr 2 - 3 poz. 21), bez względu na to, czy forma wynagrodzenia została w umowie o pracę określona wyraźnie, czy w inny sposób, zmiana dniówkowej formy wynagrodzenia pracownika na formę wynagrodzenia akordową (lub odwrotnie) wymaga, w razie braku zgody pracownika - przewidzianego w art. 42 § 1 k.p. wypowiedzenia wynikających z umowy warunków pracy i płacy, chyba że szczególny przepis stanowi inaczej.

wielkie dzieki . mam nadzieje że to mi wystarczy w razie jakis pytan mam nadzieje ze mogę liczyć na twoją pomoc. jeszcze raz dzieki pozdrawiam i życze udanego długiego weeku :beer:

Nie mogę do końca zgodzić się z Panem. Czy zawsze zmiana metody wynagradzania będzie korzystna dla pracownika? Proszę odnieść się do Uchwały Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego - Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 24 września 1981 r. V PZP 1/81, OSNCP 1982/2-3 poz. 21.
Proszę wskazać kiedy nie jest konieczne wypowiedzenie warunków pracy i płacy .
Bardzo proszęo pomoc jest mi to bardzo potrzebne :beer: :wow:

[cytat="kudlaty27"]
Proszę wskazać kiedy nie jest konieczne wypowiedzenie warunków pracy i płacy .
[/cytat]

Na przykład:
- przy podwyżkach wynagrodzenia,
- przy awansowaniu na wyższe stanowisko.

A ja w swojej praktyce spotkałam się z takim przypadkiem, że pracownik nie chciał awansu i podwyżki wynagrodzenia , twierdził, że ta podwyżka spowoduje przekroczenie dochodu na członka rodziny i tym samym straci jego córka stypendium czy dotację już nie pamiętam dokładnie. I w tym przypadku rozwiązaniem był wypowiedzenie zmieniające:)

dzięki ... mam nadzieje ze już sobie poradze :beer:

Witam to znowu ja niestety musze teraz przytoczyć fragmenty zacytowanych orzeczeń oraz wskazać przykłady przepisów prawnych, gdzie nie jest konieczne dokonanie wypowiedzenia zmieniającego a mimo to pracownik wykonuje inną pracę w Uchwałe Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego - Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 24 września 1981 r. V PZP 1/81, OSNCP 1982/2-3 poz. 21.
ale nie mogę jej znaleśc w internecie . TRUDNA SPRAWA

Powrót