zmiana grafiku w pracy

• Autor wątku Autor wątku pirranetka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pirranetka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Mam umowe o pracę na 3/4 etatu z możliwością dopełnienia do pełnego etatu. W zeszłym miesiącu mielismy jeden dzień pracujący mniej, z informacją, że zostanie on przesunięty na ten miesiąc. Na ten miesiąc mam urlop zaplanowany do 23 sierpnia, pracującą sobotę 31 sierpnia i dzień wolny 27 sierpnia.
27 sierpnia wpisano mi w grafiku jako zwykły dzień wolny wynikający z godzin, nie jako dzień wolny za sobotę, o co pytałam, dostałam nie do końca jasną odpowiedxź, ale.ktora zrozumiałam jako zapis mający na celu to żebym nie miała tego dodatkowego dnia pracującego, co w tym miesiącu mi nie przeszkadzało, swoje 3/4 etatu i tak będę miała zrobione z nadwyżką.
Teraz jednak pracodawca doszedł do wniosku że w grafiku jest błąd i muszę mieć wpisany dodatkowy dzień pracujący. Mam go wpisać w którąś sobotę lub 27 sierpnia. Problem jednak w tym, że kiedy na koniec zeszłego miesiąca pracodawca udostępnił zaakceptowane i zatwierdzone grafiki na ten miesiąc, gdzie miałam już pewność co do wolnych sobót i oraz 27 sierpnia - zaplanowałam wyjazdy, które mam już opłacone, bilety tak samo.
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie dodatkowego dnia pracującego, jeśli i tak będę miała wyrobiony swój etat, a nawet więcej? Czy mam prawo się nie zgodzić na taką zmianę i co się stanie jeśli się nie zgodzę? Co że stratami finansowymi, które poniosę, jeśli będę zmuszona pracować w czasie, kiedy mam opłacony wyjazd?
Wcześniej takie zwykłe dni wolne, jeśli zrobiło się godziny swojego etatu, były normalnie stosowane, nie miało znaczenia ile było dni pracujących, tylko wyrobienie etatu. Teraz jednak pracodawca twierdzi, że muszę mieć 22 dni pracujące, a nie 21.
Nie zgadza się też na przesunięcie tego dodatkowego dnia na wrzesień (mamy 3miesieczny okres rozliczeniowy).
Bardzo proszę o pomoc i informacje co mam zrobić w takiej sytuacji.

pirranetka napisał:
Na ten miesiąc mam urlop zaplanowany do 23 sierpnia, pracującą sobotę 31 sierpnia i dzień wolny 27 sierpnia.
Masz podpisany wniosek urlopowy ?
pirranetka napisał:
Mam go wpisać w którąś sobotę lub 27 sierpnia.
To wy planujecie sobie prace w grafiku ?

Powrót