Zmiana grupy podatkowej z 3 na 6 bez mojej wiedzy.

• Autor wątku Autor wątku Ciekawski2017
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ciekawski2017

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Wróciłem niedawno z pracy w Niemczech za wczesnie bo zaszlo nieporozumienie. Pomijajac szczegóły wyszlo ,że zarobiłem 301 euro. Myślałem ,że to jakaś pomyłka więc napisałem do biura aby to wyjaśnić. Pani z biura napisała mi maila ,że przyczyną jest finanzamt który zmienił mi grupe podatkową z 3 na 6. Szczerze to nie wiem co o tym myśleć ,czy jest taka możliwość ? Mogli mnie o tym nie poinformowac ? Dodam tylko ,ze pierwszą wypłate dostałem normalnie z grupa podatkowa nr 3 .

Kolejną kwestią jest dziwny e-mail od Pań z biura w którym nie wiem czy dałem sie zrobić w konia. :

104ex36.jpg

Chciałem sie dowiedzieć czy może taki mail slużyć jako dowód w ewentualnej sprawie ?

Ostatnią kwestią jaką chciałem sie dowiedzieć jest to czy przez to ,iż nie mam pracy nie z mojej winy firma w której jestem zatrudniony powinna mi wyplacić jakąś podstawę ?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Proszę napisać, czy Pan jest żonaty i czy żyje Pan z małżonką we wspólnym gospodarstwie domowym.

J.Biernat napisał:
Proszę napisać, czy Pan jest żonaty i czy żyje Pan z małżonką we wspólnym gospodarstwie domowym.

Nie jestem żonaty ,mam jedno dziecko i żyje sam.

A zatem klasa podatkowa III była w Pańskim wypadku błędem i należało to skorygować.
Jeśli nie zarobił Pan w roku 2017 więcej niż 8.820,- Euro brutto (to jest kwota wolna od podatku), to zatrzymany i odprowadzony przez pracodawcę podatek od wynagrodzenia będzie Panu zwrócony. Musi Pan jednak złożyć na przepisany formularzu oświadczenie podatkowe.

Jeśli chodzi o ten e-mail, to w ogóle nie wiadomo, o co tu chodzi. Oczywiście, e-mail i jego treść może być dowodem w postępowaniu sądowym; np. w sprawie cywilnej albo karnej i każdej innej, jeśli tym e-mailem ma być coś udodowodnione.

J.Biernat napisał:
A zatem klasa podatkowa III była w Pańskim wypadku błędem i należało to skorygować.
Jeśli nie zarobił Pan w roku 2017 więcej niż 8.820,- Euro brutto (to jest kwota wolna od podatku), to zatrzymany i odprowadzony przez pracodawcę podatek od wynagrodzenia będzie Panu zwrócony. Musi Pan jednak złożyć na przepisany formularzu oświadczenie podatkowe.

Jeśli chodzi o ten e-mail, to w ogóle nie wiadomo, o co tu chodzi. Oczywiście, e-mail i jego treść może być dowodem w postępowaniu sądowym; np. w sprawie cywilnej albo karnej i każdej innej, jeśli tym e-mailem ma być coś udodowodnione.

Dziekuję Panu z całego serca !

Powrót