Zmiana Imienia-co napisać w uzasadnieniu?

• Autor wątku Autor wątku Endriu2212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Endriu2212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, sprawa wygląda tak, że chcę zmienić imię i jestem już umówiony na złożenie wniosku w przyszły wtorek,ale Pani przez telefon mi powiedziała żebym zastanowił się nad dobrym uzasadnieniem i z tym mam problem, nie wiem jak to fachowo napisać i bardzo bym prosił was o pomoc, poniżej podam powody dla których chcę zmienić imię i ogólnie podam fakty, które można wykorzystać w uzasadnieniu:
Urodziłem się na Ukrainie w 2000 roku, mama jest Ukrainką natomiast ojciec Polakiem. W 2007 roku przyjechałem do Polski i od tamtej pory mieszkam w Polsce, ukończyłem tutaj przedszkole,podstawówkę, gimnazjum, oraz technikum. Szkoła to jest pierwszy powód dla którego chcę zmienić imię, odkąd pamiętam zawsze wstydziłem się momentu kiedy nauczyciele z dziennika wyczytywali moje imię Andrij, ponieważ wszyscy na mnie patrzyli jak na kosmite a potem pytali się czemu tak się nazywam, skąd jestem itd, nie tylko uczniowie ale także nauczyciele przy całej klasie pytali mnie czy jestem obcokrajowcem, gdzie się urodziłem i skąd pochodzę wtedy mówiłem, że to nie jest związane z tematem lekcji i zapadała cisza, ale i tak jestem pewien, że pomiędzy uczniami i nauczycielami dochodziło do plotek na mój temat. Do niektórych nauczycieli podchodziłem po lekcjach i prosiłem, żeby nazywali mnie Andrzej i część z nich godziła się i tak na mnie mówili, druga część godziła się, ale zapominali a na kilku nauczycieli natrafiłem dosyć nie miłych bo na przykład jeden z nich powiedział, że on będzie mówił tak jak jest napisane w dzienniku i koniec dyskusji no to ja powiedziałem, że ja w takim razie nie będę reagował, gdy Pan będzie wyczytywał moje imię no i tak robiłem i potem były nieprzyjemności i musiałem chodzić do wychowawcy i dyrektorki wyjaśniać sprawę ale byli po mojej stronie, ogólnie byłem w większości lubiany przez nauczycieli jak i uczniów, jedynie z podstawówce spotkałem się z kilkoma przypadkami rasizmu. Także szkoła to jest pierwszy powód dla którego chcę zmienić imię, ponieważ tam dużo stresu najadłem się przez to i teraz od wrzesnia planuje iść do szkoły policealnej i znowu będę miał w dzienniku imię napisane Andrij i pewnie znowu spotkam się z pytaniami skad jestem itd.
Drugim powodem jest to, że po prostu każdy mówi na mnie Andrzej bo każdemu tak przedstawiam się odkąd mieszkam w Polsce czyli od 2007 roku, oczywiście większość znajomych przez plotki wiedzą, że nazywam się inaczej, ale każdy mówi na mnie Andrzej i tak jak wcześniej napisałem, wszędzie tak przedstawiam się i podpisuję, chyba że podpisuję jakieś ważne urzędowe dokumenty no to wiadomo, że tam nie mogę podpisywać się jako Andrzej. Ale w takich miejscach jak poczta,szkoła i w innych mniej ważnych instytucjach to podpisuje się jako Andrzej, nawet przez 3 lata w gimnazjum miałem legitymacje szkolną z imieniem Andrzej.
Trzecim powodem jest to, że miesiąc temu czyli w lipcu 2021 roku otrzymałem Polskie obywatelstwo i jestem teraz pełnoprawnym Polskim obywatelem, ale póki będę miał Ukraińskie imię to nie będę czuł się w 100% Polakiem. Z Ukrainą łączy mnie jedynie jeszcze ukraińskie obywatelstwo, ale jestem również w trakcie postępowania zrzeczenia się tego obywatelstwa i nie mam zamiaru tam wracać ani cokolwiek, można powiedzieć że wręcz brzydzę się tym krajem i ludźmi bo nie mają kultury i zachowują się jak bydło, nie mówię ze każdy bo wiadomo, że bogatsi ludzie mają kulturę, ale klasa niższa to jakaś masakra widziałem jak się zachowują i miałem z takimi ludźmi niestety doczynienia w pracy i nie mam dobrej opinii o tych ludziach.
Czwartym powodem zmiany imienia to jest właśnie praca, pamiętam jak rok temu zadzwoniłem na jedno z ogłoszeń dotyczące pracy nad morzem i już wszystko ustaliliśmy przez telefon i ona poprosiła mnie o imię do umowy więc z niechęcią mówię moje prawdziwe imię Andrij które definiuje w systemie i ona do mnie to Pan jest obcokrajowcem? A ja mówię no jestem, ale mieszkam w Polsce 13 lat i mam kartę stałego pobytu więc zatrudnia się mnie na takich samych warunkach jak Polaka a ona, że oni nie zatrudniają obcokrajowców i że przykro jej, także śmiech na sali, bo posługuje się biegle w języku Polskim i zanim otrzymałem Polskie obywatelstwo to każdy po rozmowie ze mną myślał, że jestem Polakiem zanim nie pokazałem dokumentów, więc jest to kolejny powód do zmiany imienia bo przez imię zostałem skreślony i mogę założyć się, że nawet teraz, gdy jestem juz pełnoprawnym obywatelem który posiada dowód osobisty to gdybym ponownie trafił na tego typu pracodawcę to skreśliłby mnie tylko ze względu na nie Polskie imię bo tak większość starszego pokolenia ma zakorzenione, że jeśli ktoś ma inne imię to nie jest Polakiem a to czy ma Polskie obywatelstwo bądź odpowiednie zezwolenie to już nikt na to nie patrzy. Podsumowując teraz to wszystko co napisałem, jak widzicie zagraniczne imię potrafi stworzyć wiele problemów i nieprzyjemności z tym związanych, dlatego tak bardzo pragnę zmienić to swoje znienawidzone przez mnie imię, którym w ogóle nie posługuję się na co dzień, jako ciekawostkę powiem, że byłem 2 lata w związku z dziewczyną i ona również nie wiedziała nawet, że nazywam się inaczej, bo ja tego wstydzę się i ukrywam jak tylko się da. Liczę na waszą pomoc w napisaniu uzasadnienia, ponieważ ja swoje powody napisałem chaotycznie tak jak ja to widzę, ale nie mogę napisać tak we wniosku, będę bardzo bardzo wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Proszę wskazać, że wśród społeczności i znajomych jest Pan nazywany Andrzej i się z tym imieniem utożsamia. Poza tym ojciec jest narodowości polskiej i czuje Pan ścisłą łączność z narodem polskim i przez to chce, aby imię było tożsame z typowym imieniem polskim.

Powrót