Zmiana imienia i nazwiska

• Autor wątku Autor wątku papuga1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

papuga1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, w przyszlym tygodniu planuje zlozyc podanie o zmiane imienia i nazwiska i w zwiazku z tym mam kilka pytan.
Moje nazwisko nie nalezy do osmieszajacych, jednak nie jest to tez typowe polskie nazwisko zakonczone np. na -ski
Powodow mam wiele, m.in. mieszkam za granica i tutaj nazwisko jest trudne do wymowienia i wzbudza usmiech na twarzy, od poczatku nazwisko mi przeszkadzalo poniewaz pomimo tego, ze nigdy sobie tego nie zyczylam, kazdy w szkole, w pracy zwracal sie do mnie po nazwisku albo wymyslal jakis glupie pochadzace od niego przezwisko. Bardzo mnie to drazni i przez to na prawde zmiana tego jest dla mnie bardzo istotna.
Imie chce zmienic na podobne do mojego (to samo imie bez dwoch srodkowych liter), ktorego uzywam praktycznie od zawsze.
I tutaj mam pytanie, co napisac w uzasadnieniu aby zostalo przychylnie rozpatrzone? Jakie moga byc inne powody zmiany, ktore moge opisac?
Bardzo prosze o pomoc, uwolnienie sie od imienia i nazwiska jest dla mnie na prawde BARDZO wazne :):)

Nie widze szans. Generalnie znajdziesz sobie tam meza i twoj problem szybko zniknie.

Regand napisał:
Nie widze szans. Generalnie znajdziesz sobie tam meza i twoj problem szybko zniknie.

Nie smuc mnie nawet! :( Osobiscie uwazam, ze madre i dobrze napisane uzasadnienie, nawet niezgodne z prawda moze zrobic bardzo duzo, w szczegolnosci ze z tego co widzialam w statystykach zamieszonych w jakims artykule z 2016 roku, to ok 90% tych wnioskow jest jednak przyjmowanych.
Mam chlopaka, ktory ma calkiem ladne nazwisko, ale jednak zdecydowanie bardziej wole sobie poradzic z tym sama,w szczegolnosci ze nie planuje na najblizszy czas slubu :D
Czy sam zmieniales nazwisko czy moze kogos takiego znasz? Jaki to byl powod o ile moge wiedziec? :)

Ostatnia edycja:
papuga1 napisał:
Osobiscie uwazam, ze madre i dobrze napisane uzasadnienie, nawet niezgodne z prawda

Nie sądzisz że zbłądziłaś ?

Generalnie klamanie ci nic nie da bo jedynie jak rzeczywiscie sa widoczne podstawy to jest opcja. Wiec do czasu az sie nie nazywasz Jessica Dupodajka to szans nie ma.

damian xxx napisał:
Nie sądzisz że zbłądziłaś ?
Nie, akurat tak nie uwazam, poniewaz w wielu sytuacjach przekonalam sie sama ze jakosc i sposob przekazu moga byc wazniejsze od niego samego, co jest nawet troche smutne :confused:

Regand napisał:
Generalnie klamanie ci nic nie da bo jedynie jak rzeczywiscie sa widoczne podstawy to jest opcja. Wiec do czasu az sie nie nazywasz Jessica Dupodajka to szans nie ma.

I tu wlasnie pewnie dla jednego beda, a dla drugiego nie, niezaleznie czy podam powody faktyczne, czy niezgodne z prawda, a lepiej brzmiace.
Czytam jednak troche innych wpisow na ten temat i widze jednak, ze nie jest to niemozliwe, a zalezy w wiekszosci przypadkow wlasnie od tego jak uzasadnimy ;) I oczywiscie warto bedzie napisac, ze decyzja jest przemyslana. Szkoda tylko, ze w tej chwili malo wpisow na ten temat powstaje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ogólna porada jest taka: "spróbuj, a nóż się się uda!" :)

Mi jak najbardziej się udało zmienić swoje nazwisko.
Dodam że nie jest ośmieszające-jest zwykłe.
Musisz dobrze uzasadnić swoją prośbę i gotowe.
U mnie to trwało 3 dni od złożenia wniosku.
Teraz jestem w trakcie wymiany dokumentów. ;)
Więc spróbuj,Cały koszt to 37 zł które płacisz w USC.

spooks2020 napisał:
Mi jak najbardziej się udało zmienić swoje nazwisko.
Dodam że nie jest ośmieszające-jest zwykłe.
Musisz dobrze uzasadnić swoją prośbę i gotowe.
U mnie to trwało 3 dni od złożenia wniosku.
Teraz jestem w trakcie wymiany dokumentów. ;)
Więc spróbuj,Cały koszt to 37 zł które płacisz w USC.[/QUO

A jesli moge wiedziec, to co napisales w uzasadnieniu? Ja jutro bede skladac podanie i waham sie pomiedzy tym, aby napisac ze nie chce nosic nazwiska po moim ojcu, z ktorym nie mam kontaktu, czy ze nazwisko przeszkadza mi w relacjach spolecznych?

Seb72 napisał:
ogólna porada jest taka: "spróbuj, a nóż się się uda!" :)

To IMHO zła porada.

Ustawa z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska mówi:
Przepis prawny:
Art. 11. 1. Wniosek o zmianę imienia lub nazwiska zawiera:
[...]
6) oświadczenie wnioskodawcy, że w tej samej sprawie nie złożył wcześniej wniosku do innego kierownika urzędu stanu cywilnego lub nie została wydana już decyzja odmowna.

więc źle przeprowadzona próba może zamknąć drogę do zmiany nazwiska (do czasu obowiązywania tego zapisu).

@papuga1: I jak poszło?

Ostatnia edycja:
Powrót