Zmiana kierunku i uczelni a legitymacja

• Autor wątku Autor wątku tuptuś94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tuptuś94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Potrzebuję pomocy w związku z moim przeniesieniem się na inną uczelnię i kierunek. Otóż sprawa wygląda następująco:
Studiowałem psychologię na uczelni A, po roku postanowiłem jednak zmienić kierunek i związać swoją przyszłość z kierunkiem technicznym na uczelni B. Posiadam ważną (31.10.2014) legitymację studencką z uczelni A. Zarejestrowałem się na rekrutacje do uczelni B i okazało się, że zostałem przyjęty. Dokumenty nie zostały jeszcze złożone, niedługo ma przyjść list polecony z informacją o moim zakwalifikowaniu się na kierunek. Z tym, że oficjalnie nie zrezygnowałem jeszcze z uczelni A. Po prostu nie zaliczyłem drugiego semestru, wykorzystując poniżej 30 ECTS w pierwszym. Nie chcę jeszcze oddawać legitymacji z uczelni A (muszę, zostało to zawarte w umowie z uczelnią) aby zachować ulgi. Z tego co mi wiadomo, jeśli nie zaliczę II semestru, dziekan samoczynnie wykreśla mnie z listy studentów.

Czy muszę oddać legitymację i oficjalnie potwierdzić swoją rezygnację ze studiów A, zanim złożę dokumenty w uczelni B? Czy też mogę ją przetrzymać do września bez żadnych konsekwencji prawnych? Fizycznie chyba nie muszę pobierać dokumentów z uczelni (dysponuję oryginałem świadectwa dojrzałości i jego odpisem oraz świadectwem licealnym), ale boję, że przez brak zrezygnowania ze studiów A przed złożeniem dokumentów na B, moje zakwalifikowanie się na drugą uczelnię może zostać uznane za nieważne (bo np. można uznać, że porywałem sie na drugi kierunek bez zgody dziekana). Proszę, rozwiejcie moje wątpliwości/obawy :)

Poprzez zmianę kierunku rozumiesz tryb przeniesienia z kierunku/uczelni A na B, czy rekrutacji na B?

Rekrutację na B. Nie zamierzam kontynuować studiów na tym samym kierunku, ale innej uczelni. Chcę zacząć całkowicie od początku.

Ostatnia edycja:
W takim razie dziekan jednej uczelni nie ma nic do Twojej rekrutacji na drugą uczelnie. Po prostu zrezygnuj oficjalnie w październiku z uczelni A.

Okej. Dziękuję bardzo :)

Powrót