Zmiana komornika

• Autor wątku Autor wątku Miromat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miromat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy istnieje w sensie prawnym coś takiego jak zmiana komornika w ramach tego samego zlecenia?
Dokładnie chodzi o to czy komornik, który nie chce/nie może wyegzekwować należności od dłużnika może przekazać egzekucję do innego komornika (np. w miejscu zamieszkania dłużnika) w ramach zlecenia, które otrzymał ode mnie i koszty, które zostały już poniesione przeze mnie i komornika na egzekucję przeszły do drugiego komornika i mogły być przez niego egzekwowane od dłużnika razem z długiem. Po prostu nie chciałbym ja ponosić kosztów egzekucji komornika, który nic nie załatwił.

Tak. Art.8 ust.13 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Potrzebna jest zgoda komornika przyjmującego.
...
13. Komornik, za zgodą wierzyciela, może przekazać całość lub część sprawy egzekucyjnej innemu komornikowi, jeżeli ten wyrazi na to zgodę.

Ale tu nie ma nic o należności dla komornika, który sprawę oddaje. Czy coś mu się należy? Nie mówię o kosztach, jakie poniósł , bo na nie dostał zaliczkę i są do wyegzekwowania.

Nie. Zakładając że nic nie wyegzekwował w sprawie. Mówię tu o opłacie stosunkowej z art.49. Natomiast są jeszcze inne opłaty, które może pobrać np. za zlecenie poszukiwania majątku lub odnalezienie majątku dłużnika.

Powrót