zmiana meldunku a wniosek stażowy

• Autor wątku Autor wątku likeaboy666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

likeaboy666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Sprawa wygląda następująco : w grudniu 2014 roku zarejestrowałam się jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy właściwym dla swojego miejsca zameldowania czyli w Zgierzu / miejscowość koło Łodzi. Następnie znalazłam sobie pracodawce, który miał złożyć wniosek do ww. urzędu na imienny staż w jego firmie. Niestety nie było tak kolorowo bo gdy udałam się do urzędu okazało się że wniosek jeszcze nie został złożony. Skontaktowałam się więc z pracodawcą który przeprosił i obiecał że złoży wniosek. Po dwóch tygodniach ponownie wybrałam się do urzędu w celu informacji czy wniosek wpłynął - niestety ponownie odpowiedz negatywna. W obawie że pracodawca nie zajmie się moim wnioskiem postanowiłam zmienić meldunek na Łódź (ponieważ od roku i tak tutaj mieszkam) i ubiegać się o staż w Urzędzie Miasta Łodzi ( gdzie aby móc iść na staż muszę mieć meldunek w Łodzi i zarejestrować się w łódzkim powiatowym urzędzie pracy). i tutaj zaczynają się schody... Dzisiaj postanowiłam że skoro mój wybrany pracodawca nie złożył wniosku to zdecyduje się na staż w Łodzi. W dniu dzisiejszym zmieniłam meldunek na pobyt stały w Łodzi i od razu udałam się do urzędu pracy w Zgierzu aby się wyrejestrować i mieć możliwość zarejestrowania się w łódzkim urzędzie pracy. Przed wyrejestrowaniem się jeszcze raz bez nadziei udałam się do pokoju z informacją o staż i niespodzianka - okazało się że wniosek od mojego wybranego pracodawcy dziś wpłynął. I tutaj jest właśnie moje pytanie : co teraz z meldunkiem ? Zależy mi na tym stażu. Źle zrobiłam że najpierw nie wybrałam się do urzędu pracy w Zgierzu celem zasięgnięcia informacji. Czy jeżeli zmienię z powrotem czyli jutro meldunek na Zgierz to czy ten dzień w zmianie miejsca zameldowania budzi jakieś konsekwencje dla wniosku stażowego ? Urząd pracy powinien być w terminie 7 dni poinformowany o zmianie meldunku ale jeżeli jutro już znowu będę zameldowana w Zgierzu to czy jest szansa że urząd pracy się o tym dowie? Czy po prostu powinnam zmienić jutro meldunek na Zgierz, nie informować urzędu i spać spokojnie oczekując rozpatrzenia wniosku ? ;)

z góry bardzo dziękuję za odpowiedz w tej skomplikowanej sprawie !

Ostatnia edycja:
Posiadasz tylko meldunek stały zmieniony z miasta Zgierz na Łódź?
Jeżeli tak to zostaniesz wyrejestrowana z tytułu zmiany miejsca zamieszkania i będziesz mogła rejestrować się w PUP właściwym dla miejsca zamieszkania.

Na pocieszenie powiem, że Łódź to duże miasto i możliwości stażu powinny być większe a twój "były pracodawca" też nie wydaje się być "pewną" osobą z którym chciałbym wiązać przyszłość ;)

Dziś już mam z powrotem meldunek na stałe w Zgierzu. Chyba nie powinni mnie już wypisać z PUP w Zgierzu. Ciekawi mnie tylko czy ten jeden dzień meldunku łódzkiego jakoś na to wpłynie.

likeaboy666 napisał:
Dziś już mam z powrotem meldunek na stałe w Zgierzu. Chyba nie powinni mnie już wypisać z PUP w Zgierzu. Ciekawi mnie tylko czy ten jeden dzień meldunku łódzkiego jakoś na to wpłynie.
Owszem wpłynie. Biorąc pod uwagę, że rejestracja jako osoba bezrobotna jest możliwa w PUP właściwym ze względu na adres zameldowania, to w wyniku zmiany adresu zameldowania przestałeś podlegać PUP w Zgierzu. Teraz w związku z ponownym meldunkiem musisz udać się do PUP zgłosić zmianę adresu, ale skutkującą zmianą właściwości PUP. No niestety ta chwilowa zmiana meldunku powoduje szereg formalności
Co się zaś tyczy samego stażu, to widzę, że sprawę rozegrałaś bardzo szybko... może za szybko. Czy masz pewność co do organizacji stażu u pracodawcy, który złożył wniosek? Bo samo złożenie wniosku do PUP nie stanowi absolutnie gwarancji jego odbycia. Wniosek z różnych względów może zostać odrzucony... czy pracodawca deklaruje zatrudnić Cię po stażu?

Poza tym podzielam zdanie hak89
Mezczyzna.gif
, dla mnie pracodawca nie jest osobą poważną skoro tak długo Cię zwodził. Może jednak warto przemyśleć jeszcze kwestię przemeldowania do Łodzi i szukania stażu poprzez tamtejszy PUP?

Ostatnia edycja:
Masz racje, sprawę rozegrałam zdecydowanie za szybko, chyba w gorącej wodzie jestem kąpana :) Jeżeli chodzi o pewność organizacji stażu a także zatrudnienia po jego odbyciu to mam ją, problemem był sam wniosek bo kierownik całej instytucji wyraził zgodę ale wiadomo że on tego wniosku nie składa tylko zleca to "innym" i to te osoby zawiodły....

Mnie tylko zastanawia jedno : ponieważ z urzędu pracy dostałam taką kartkę z informacją o obowiązkach bezrobotnego i mam na myśli ten pkt :

Zawiadomić powiatowy urząd pracy, w którym jest zarejestrowany, o każdym przypadku zmiany miejsca zamieszkania skutkującą zmianą właściwości powiatowego urzędu pracy, podając aktualne miejsce zameldowania i zgłosić się w powiatowym urzędzie pracy właściwym dla nowego miejsca zamieszkania w terminie 14 dni od dnia zmiany miejsca zameldowania.

Czyli co powinnam udać się do PUP i podać informację że na jeden dzień miałam meldunek w Łodzi ? Już mam meldunek w Zgierzu czyli teoretycznie adres zameldowania mam taki sam i nic się nie zmieniło. Wiec to taki trochę non sens jak dla mnie, ale może dla urzędu to bardzo istotne...

Dlatego nie wiem czy iść do urzędu. Jak dla mnie zmiany nie ma, jestem zarejestrowana obecnie w urzędzie pracy właściwym dla mojego adresu zameldowania i nie mam juz obowiązku : " i zgłosić się w powiatowym urzędzie pracy właściwym dla nowego miejsca zamieszkania w terminie 14 dni od dnia zmiany miejsca zameldowania."

pozdrawiam !

Musisz zgłosić to w PUP w Zgierzu.
Najlepiej weź potwierdzenie meldunku z Łodzi!

likeaboy666 napisał:
Czyli co powinnam udać się do PUP i podać informację że na jeden dzień miałam meldunek w Łodzi ? Już mam meldunek w Zgierzu czyli teoretycznie adres zameldowania mam taki sam i nic się nie zmieniło.
Zmieniło się. Na jeden dzień, ale jednak. W dniu zmiany meldunku na Łódź (nawet na tak krótki okres) przestałaś podlegać pod PUP w Zgierzu. Ponownej rejestracji na razie nie dokonałaś (tylko tą drogą możesz odzyskać status bezrobotnego w PUP w Zgierzu), więc wszelkie działania, które podejmiesz korzystając z nieprzysługującego Ci na razie statusu bezrobotnego będzie nieprawne. Jeśli nie zgłosisz tej jednodniowej zmiany, to w przypadku skierowania na staż stypendium, które zostanie Ci wypłacone będzie świadczeniem pobranym nienależnie i podlegać będzie całkowitemu zwrotowi na rzecz PUP. Chcesz oddawać całe stypendium stażowe jak PUP dowie się, że zostałaś skierowania na staż nie posiadając prawa do statusu bezrobotnego poprzez zatajenie zmiany meldunku? Wierz mi, nie warto... lepiej od razu sprawę wyprostować. Jak najszybciej zgłoś sprawę w PUP w Zgierzu.
likeaboy666 napisał:
Jeżeli chodzi o pewność organizacji stażu a także zatrudnienia po jego odbyciu to mam ją
Tylko, że o organizacji miejsca stażu decyduje PUP, a nie pracodawca, więc trudno tu mówić o 100% pewności. Czy sprawdzałaś czy PUP w Zgierzu posiada aktualnie środki na organizację miejsc stażu?

Ostatnia edycja:
Powrót