Zmiana meldunku podczas stażu

• Autor wątku Autor wątku karolina666666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina666666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam problem,który polega na tym,że w czasie odbywania stażu wyszłam za mąż przy czym zmieniłam nazwisko,miejsce zameldowania i dowód,a nie zgłosiłam tego i nadal podpisywałam się starym nazwiskiem w urzędzie.Byłam na stażu od 1.04.2014 do 30.11.2014.Od dnia 26.09.2014 byłam już zameldowana,gdzie indziej czyli to miasto,w którym teraz mieszkam ma swój inny urząd pracy,ale nadal brałam pieniądze z tamtego urzędu pracy.I teraz urząd pracy do,którego wcześniej należałam powiedział mi,że prawdopodobnie,będę musiała oddawać pieniądze.I teraz pytania,czy mogę to jakoś "załagodzić"?czy tamten urząd pracy nie przekieruje mnie do tego urzędu co teraz należę?czy mam jakieś wyjście z tej sytuacji?czy muszę się po prostu poddać i robić to co mi każą?Proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić.

Niestety teraz już jest za późno "na zamianę", zostaniesz wyrejestrowana z datą zameldowania się w w nowym mieście.
Wszystkie świadczenia czyli stypendium za staż zostały pobrane nienależnie, ponieważ nie mogłaś być już osobą bezrobotną i PUP będzie się domagać zwrotu.

Chyba, że w tym czasie posiadałaś meldunek tymczasowy na terenie właściwości Twojego PUP.

A trzeba zmienic podpis po zmianie nazwiska? Mam taki ladny, wypracowany... Gdzie jest napisane, ze podpis powinien byc zgodny z nazwiskiem? Oczywiscie pomijam kwestie podpisu czytelnego, tu wiadomo ze nazwiskiem sie podpisuje (to nie podpis dla mnie).

Calamity Jane napisał:
A trzeba zmienic podpis po zmianie nazwiska?
Można się nawet podpisywać trzema krzyżykami... A w tym konkretnym przypadku wypłacone świadczenie trzeba zwrócić, gdyż jest świadczeniem pobranym nienależnie.
karolina666666 napisał:
I teraz pytania,czy mogę to jakoś "załagodzić"?
Niestety, nie. Stypendium stażowe przysługuje w związku z odbywaniem stażu przez bezrobotnego zarejestrowanego w PUP, który skierował na staż. Zmieniając miejsce zamieszkania, zmieniła się też właściwość PUP-u, zatem ustała możliwość dalszej realizacji umowy, czego skutkiem było też ustanie prawa do wypłacania Ci stypendium przez ten PUP.
Będąc zarejestrowana jako osoba bezrobotna na pewno wielokrotnie podpisywałaś oświadczenia, że poinformujesz PUP o każdej istotnej zmianie. Nie zrobiłaś tego, a PUP nie znając nowych okoliczności stypendium Ci nadal wypłacał. Teraz, kiedy sprawa wyszła na jaw stypendium jest świadczeniem pobranym nienależnie i trzeba je zwrócić. Nie ma możliwości, aby nowy PUP pokrył koszty stypendium, bo nie kierując Cię na staż nie zabezpieczył na ten cel środków. Każdy PUP ma swoją pulę środków i nie ma możliwości, aby przejmował zobowiązania finansowe drugiego.
Przykro mi, ale naprawdę sama narobiłaś sobie kłopotów kontynuując staż bez powiadomienia PUP o tak istotnej zmianie jak zmiana adresu skutkująca zmianą PUP. Prawidłowo od chwili zmiany właściwości PUP staż powinien ulec rozwiązaniu, a tak pobrane stypendium trzeba będzie zwrócić... i to w kwocie brutto, bo PUP poniósł nie tylko koszty związane ze stypendium, ale także odprowadził zaliczkę na podatek dochodowy i składki do ZUS.

Ostatnia edycja:
Powrót