Zmiana miejsca stazu

• Autor wątku Autor wątku username1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

username1

Użytkownik
Odpowiedzi
187
Od miesiąca jestem na stażu w UM w swoim mieście, staż trwa 6 mc wykonuje prace mocno poniżej moich kwalifikacji - adresowanie kopert. Znalazłem urząd który szuka pracy do interesującego mnie działo, bariera jest konieczność posiadania 3 lat stażu, niemniej jak co sa wstanie odwołać konkurs i przyjąć mnie na staż.
Czy może mnie UP przekierować do odbywania stażu w innym miejscu na obowiązującej umowie?

username1 napisał:
Czy może mnie UP przekierować do odbywania stażu w innym miejscu na obowiązującej umowie?
Nie, ponieważ realizacja stażu odbywa się na podstawie umowy zawieranej pomiędzy PUP z organizatorem stażu, a Twoim jest UM. Nie ma zatem możliwości skierowania Cię do innego organizatora w ramach aktualnej umowy.
Musiałbyś aktualny staż przerwać (bez konsekwencji ze strony PUP), a nowy organizator przejść całą procedurę ubiegania się o zorganizowanie miejsca stażu... dla Ciebie.
Z jakich środków finansowany jest Twój staż? Czy są to środki krajowe czy projekt unijny (w ramach PO WER)?
Czy Twój PUP posiada jeszcze fundusze na organizację miejsc stażu?

Krajowe środki, pup posiada fundusze na organizacje stażu. Niemniej interesuje mnie nawet wolontariat, chodzi o to bym nie ponosił konsekwencji zakończenia stażu skoro o programie tj kopertowanie i bieganie z poczta zostałem poinformowany po fakcie, najgorsze jest ze nakładają się tu kwestie też związane z moja niepełnosprawnością. Rozumiem, ze jak co mogę odwołać się do SKO na ew. decyzje PUP?

Ostatnia edycja:
username1 napisał:
Niemniej interesuje mnie nawet wolontariat, chodzi o to bym nie ponosił konsekwencji zakończenia stażu skoro o programie tj kopertowanie i bieganie z poczta zostałem poinformowany po fakcie
Podjęcie wolontariatu nie usprawiedliwia przerwania stażu, tylko podjęcie pracy. Jeśli chcesz uniknąć konsekwencji przerwania stażu musisz udowodnić w PUP, że nie jest on zgodny z ustalonym programem.
username1 napisał:
najgorsze jest ze nakładają się tu kwestie też związane z moja niepełnosprawnością.
? A coś więcej na ten temat?
username1 napisał:
Rozumiem, ze jak co mogę odwołać się do SKO na ew. decyzje PUP?
Nie do SKO, a do właściwego miejscowo wojewody za pośrednictwem PUP. Następnie (w przypadku nieuwzględnienia odwołania) pozostaje złożenie skargi do WSA.

Bardzo dziękuje za informacje. O programie stażu dopiero dowiedziałem się jak byłem zgłosić swoje niezadowolenie w PUP. Kiedy decydowałem się na staż były podawane wydziały i pytanie czy któryś mi pasuje, myślałem ze trafie tam gdzie chce. Trafiłem tam gdzie Urząd chciał to raz, a dwa wszyscy niezależnie od wykształcenia maja taki sam program stażu tj. dostarczanie poczty. Gdybym to wiedział nigdy bym się nie decydował na taki staż, bo moja niepełnosprawność nie pozwala na takie bieganie po urzędzie (kwestie kardiologiczne), a i z perspektywy mojego wykształcenia nie jest to coś co mnie rozwija i zwiększą moje szanse na rynku pracy.. Już raz po takim bieganiu po urzędzie, wracając do domu omdlałem. Całe szczęście tylko tyle, bo naprawde pod tym względem u mnie jest bardzo słabo i mogło skończyć się tragicznie..

Program stażu jest zgodny z tym co robię, niezgodne jest to ze o nim nie zostałem poinformowany i że nie jest adekwatny do mojej sytuacji zdrowotnej - wystarczą te dwie kwestie? Przecie to nie ja nawaliłem tylko PUP..

Opisujesz sprawę bardzo zawile, wręcz tajemniczo. Za mało tutaj szczegółów, za dużo pretensji... Nie widzę niczego złego w adresowaniu kopert przez stażystę na samym początku stażu. Poza tym nie piszesz też na ile często odbywa się to "bieganie po urzędach"... Swoją drogą czy musisz biegać? Czy UM nie posiada gońca albo kierowcy, ewentualnie czy nie możesz skorzystać z biletów komunikacji miejskiej na koszt organizatora stażu, aby dostarczyć dokument do innego urzędu? Z całym szacunkiem, ale praca w takich instytucjach jak UM (także etatowych pracowników) wiąże się również z dostarczaniem korespondencji do innych instytucji. A praca stażystów z reguły opiera się na pracach bardzo prostych np. adresowaniu kopert w celu zarówno poznania zasad obiegu dokumentacji, ale także w celu pomocy pracownikom w wykonywaniu innych (często dużo bardziej trudniejszych i odpowiedzialnych) zadań.
Nie wiem jakie masz oczekiwania odnośnie stażu, ale nie jestem w stanie bez dogłębnej analizy przypadku orzec jakie masz szanse rozstrzygnąć sprawę na Twoją korzyść. Lekarz medycyny pracy też nie widział przeciwskazań orzekając o Twojej zdolności do podjęcia stażu w UM.
Powiem tak: próbuj udowodnić PUP, że skierowanie Ciebie na ten staż było ich błędem, a nie Twoim... choć osobiście nie jestem do tego przekonana.

Ostatnia edycja:
Powrót