Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku Cariaggee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cariaggee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie.

Opisze pokrótce sytuację i liczę że ktoś doradzi Mi co dalej zrobić.

Od nie dawna jestem po rozwodzie, za porozumieniem stron. Jedna rozprawa i po godzinie do domku. Mamy dwie córki, które decyzją sądu mieszkają ze mną ale starsza (16lat), od pewnego czasu mieszka z ojcem. Bo przecież tam ma większy luz, względem szkoły, koleżanek itp... Ja niestety okazałam się zła, bo cisnelam na naukę, na koleżanki które ciągnęły na wagary przez co córka została rok w 7-mej klasie.
Teraz będąc u ojca jest na nauczaniu "w chmurze" ale nie uczy się wcale a były mąż twierdzi że "ale ile ja mogę jej mówić". Szkoda słów.
Chcę zapytać jak prawnie ogarnąć jej kwestie zamieszkania u ojca? Bo jestem zielona w tej kwestii. A jak by nie patrzeć to mimo że mieszka u niego to i tak na mnie spoczywa cały obowiązek rodzicielski.

Cariaggee napisał:
Chcę zapytać jak prawnie ogarnąć jej kwestie zamieszkania u ojca? Bo jestem zielona w tej kwestii. A jak by nie patrzeć to mimo że mieszka u niego to i tak na mnie spoczywa cały obowiązek rodzicielski.
Prawnie kwestia miejsca pobytu jest już rozstrzygnięta - obie córki mają miejsce pobytu ustalone. Zmiana wyroku rozwodowego wymagałaby złożenia wniosku o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie miejsca pobytu jednego z dzieci. Taki wniosek składa się do sądu rejonowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka. Można wnosić też o wydanie zarządzeń opiekuńczych - np. zobowiązanie rodziców do zapisania dziecka do szkoły stacjonarnej albo o ograniczenie władzy rodzicielskiej jeżeli wg. Pani ojciec działa na szkodę córki.

Powrót