zmiana nauczyciela

• Autor wątku Autor wątku kikulak15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kikulak15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W pierwszej i drugiej klasie gimnazjum miałem normalną nauczycielkę języka niemieckiego. Teraz nastąpiła zmiana. Nowy nauczyciel nie potrafi przekazywać wiedzy w sposób zrozumiały. Klasówki są nieprzejrzyste - na jednej kartce znajduje się test na ponad 100 punktów. Przez dziesięć pierwszych minut klasówki nauczyciel rozdaje testy i mówi, żebyśmy się postarali. Brakuje czasu na rozwiązanie całego testu zwłaszcza, że rozwiązania przepisujemy na swoje kartki, a czcionka na klasówkach jest bardzo mała. Na klasówkach jest też zupełnie inny materiał, niż omawialiśmy na lekcji, bo pani sama układa testy. Czy nauczycielem ma prawo układania testów nie do rozwiązania w 30 minut i z materiałem, który nie ma prawie nic związanego z tym, co robiliśmy na lekcji. U poprzedniej nauczycielki miałem 6, teraz nie wiem. Jednocześnie ona jest moim wychowawcą. Nigdy nie miałem z nią lekcji innej niż wychowawcza, ale uczy też języka angielskiego inną część klasy. Widziałem ich testy i pomimo tego, że egzaminy z klasy 2 z tego przedmiotu napisałem na 95%, to jej klasówki nie byłem w stanie rozwiązać w 30 min. Co możemy jako klasa z tym zrobić?

Czy to była jednorazowa "klasówka" czy też zdarza sieto częściej?

ęsli to jednorazowa akcja - to należy ją potraktować w kategorii ankiety - nauczyciel o prostu chce wiedzieć co umiecie a nie to co mieliscie na lekcjach (to ma w dzienniku).

Nauczyciel nie może wymagać wiedzy która jest wykracza poza podstawę programową, co nie znaczy, że nie może o nią zapytać.

Takie klasówki są często. Czy jest na to jakaś podstawa prawną, jakiś paragraf ?

Wewnątrzszkolny system oceniania (WSO) - do wglądu w sekretariacie.

Powrót