Zmiana nazwiska a uzasadnienie

• Autor wątku Autor wątku lilmystery
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
lilmystery

lilmystery

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
chciałabym zmienić swoje nazwisko i zastanawiam się czy moje uzasadnienie zostanie wzięte pod uwagę i jak je dobrze sformułować.

Zacznę od tego, że jestem osobą pełnoletnią. Nigdy nie lubiłam mojego nazwiska bo większości (szczególnie dzieciakom w szkole) kojarzyło się ono ze ślepym pijakiem z "13-nastego posterunku". Z wiekiem nabrało ono też innego znaczenia.
Nie noszę go z dumą ponieważ jest po ojcu. Niestety moja mama po ślubie przejęła również jego nazwisko. On nie kojarzy mi się z niczym dobrym i żałuję, że taki mi się trafił. Dzieciństwo pełne awantur, szamotanin, wyżywanie się na mamie, na psie, sama raz nawet dostałam. Do tego nadmierne ilości piwa. Chamstwo, słowa których nigdy córka nie powinna usłyszeć od własnego ojca, wyzwiska, zero miłości, zero wsparcia wręcz przeciwnie. Są to niestety rzeczy, które trudno mi udowodnić. Mimo wieloletniego namawiania mamy na rozwód, nie zdecydowała się.
Wstyd nosić mi nazwisko po kimś takim. Chciałabym się wyrzec powiązań z tym człowiekiem.
Wśród znajomych, nowo poznawanych osób używam nazwiska na które kiedyś natrafiłam przeglądając listę najpopularniejszych polskich nazwisk. Chciałabym je przyjąć. Tym bardziej, że planuję w przyszłości wyjechać z kraju. Obecne nazwisko zawiera "ę" i "ń". Nazwisko, którego używam jest krótkie, bez znaków polskich i łatwe do wymawiania zagranicą.

Jeśli, ktoś mógłby mi coś doradzić w tej sprawie bardzo proszę o opinie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Przepis prawny:
Ustawa o zmianie imienia i nazwiska z dnia 17 października 2008 r

Art. 4. 1. [Powody zmiany]
Zmiany imienia lub nazwiska można dokonać wyłącznie z ważnych powodów, w szczególności gdy dotycza zmiany:
1) imienia lub nazwiska ośmieszającego albo nielicującego z godnością człowieka;
2) na imię lub nazwisko używane;
3) na imię lub nazwisko, które zostało bezprawnie zmienione;
4) na imię lub nazwisko noszone zgodnie z przepisami prawa państwa, którego obywatelstwo również się posiada.
Jeżeli używa Pani innego nazwiska, jest szansa :)
(powyższa lista nie wyczerpuje powodów ... założenie -> "wyłącznie z ważnych powodów")

Pozdrawiam :cool:

hm...niby używam innego nazwiska ale jak to udowodnić? Przecież wszystkie dokumenty, umowy itp. podpisuje tak jak w dowodzie...?

Zastanawia mnie również jak sformułować moje uzasadnienie? Powody podałam w pierwszym poście. Co z tego zawrzeć w podaniu?

Przydałaby się informaja o tym jakie nazwisko i na jakie oraz jakieś szczegóły co do możliwośi uzasadnienia (postaram się coś odpowiedzieć może być na priv).

Witam.

Mam sytuację podobną, co założycielka tematu, więc nie będę niepotrzebnie dublował tematów, tylko się "podepnę".

U mnie sytuacja wygląda tak, że od ponad 16 lat nie utrzymuję kontaktów z biologicznym ojcem, a rodzice wzięli rozwód 19 lat temu. Ponadto biologiczny ojciec nie płaci alimentów i całkowicie się mną nie interesuje. Również używam innego nazwiska, posługując się swoim wyłącznie w sprawach urzędowych - zdarza mi się zresztą "z rozpędu" podać używane nazwisko, co bywa kłopotliwe.

W zwiazku z tym mam pytanie: jak udowodnić używanie innego nazwiska - czy oświadczeniem zawartym w uzasadnieniu czy też oświadczeniami świadków złożonymi przed urzędnikiem USC? I czy warto dołączać do wniosku np. zaświadczenie od komornika o niepłaconych alimentach, odpis wyroku rozwodowego rodziców, etc?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie ma żadnych ograniczeń co do sposobu dowodzenia - z tym że samo oświadczenie nie wystarczy. Światkowie - zależy od oceny ich wiarygodności przez organ. Oczywiście najlepiej mieć korespondencje, publikacje itp., ale jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytania nie ma.

A co do stosonku do i ze strony rodzica to raczej próbowałbym wykazywać inną przesłankę bedącą ważnym względem - czyli chęć odcięcia się.
Jezeli wykazywałoby się nie tylko brak relacji ale ich negatywność byc może przesłanka ta zostałaby uwzględniona, choć przyznam że praktyki nie znam.

Powrót