Zmiana nazwiska „bez powodu”

• Autor wątku Autor wątku Suszeda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Suszeda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Czy jest jakiś powód pierdoła żeby zmienić nazwisko? „ przynoszę wstyd rodzinie”, chciałbym zacząć prace i odciąć się od rodziny jak i oni ode mnie, zacząć życie bez niej. Ja ich nie lubię a oni mnie. Jaki powód może być do zmiany i na jakie? Panieńskie matki może być?

Ożeń się z dziewuchą i przyjmij jej nazwisko.
Szybko, bezstresowo i bez niepotrzebnej papierologii.

Jaki powód może być do zmiany i na jakie? Panieńskie matki może być?
Zacznij jakiegoś używać w życiu codziennym. Potem złóż wniosek do USC o zmianę z uzasadnieniem, że posługujesz się danym nazwiskiem.

Noszę nazwisko, które inne osoby potrafią zapisać na kilka różnych wersji. Bez względu czy wymówisz je wyraźnie czy zapisane są wyraźną czcionką (dowód osobisty, emal)

gryffinian napisał:
Zacznij jakiegoś używać w życiu codziennym. Potem złóż wniosek do USC o zmianę z uzasadnieniem, że posługujesz się danym nazwiskiem.

Co to znaczy zacznij używać w języku codziennym?
Tzn przedstawianie sie ludziom innym nazwiskiem? Policji?

Podpisywanie się innym nazwiskiem mimo posiadania danego?
Czy pewne formy posługiwania się innym nazwiskiem na codzień nie będą np uznane za chociażby fałszerstwo lub jego próbę jeżeli mowa o podpisie na np dokumencie?

Ostatnia edycja:
Czy i gdzie można odwołać się od Decyzji Kierownika USC

pasqudek napisał:
Czy i gdzie można odwołać się od Decyzji Kierownika USC
Można do wydziału spraw obywatelskich urzędu wojewódzkiego. Odwołanie składa się za pośrednictwem USC (tzn. tam zanosisz/wysyłasz, ale w samym piśmie poddajesz, że pismo kierujesz do urzędu wojewódzkiego). 14 dni od wydania, ogłoszenia decyzji

A czy macie jakieś sensowne pomysły jak uzasadnić wniosek o zmianę nazwiska aby Kierownik USC wydał pozytywną opinię?

Powrót