Zmiana nazwiska dwuczłonowego po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku czarnachmura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarnachmura

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, mam pytanie,na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Obecnie mam nazwisko dwuczłonowe(panieńskie + męża), dziecko ma nazwisko męża. Po rozwodzie chciałabym zostawić nazwisko męża, aby było takie same jak dziecka. Wiem, że po rozwodzie mogę wrócić do panieńskiego,ale wtedy będzie inne niż dziecka. Gdybym miała obecnie jedno nazwisko męża to mogłabym po rozwodzie przy nim zostać. A jak to wygląda w sytuacji, którą opisałam? Dodam, że podwójnego nie chcę mieć. Prośba o pomoc

czarnachmura napisał:
A jak to wygląda w sytuacji, którą opisałam?
W tej sytuacji może Pani złożyć wniosek o zmianę nazwiska tyle że nie w oparciu o art. 59 k.r.o. (powrót do nazwiska noszonego przed zawarciem rozwiązanego małżeństwa - Kierownik USC nie może odmówić) a w oparciu o art. 4 i 9 ustawy o zmianie imienia i nazwiska (zmiana na inne nazwisko - Kierownik USC może odmówić). Katalog przyczyn zmiany nazwiska jest otwarty a wymienione w przepisie sytuacje są przykładowe. To Kierownik USC decyduje czy podane przez wnioskodawcę przyczny należy uznać za ważne powody (zmienić nazwisko można tylko z ważnych powodów). Według mnie za uwgzlędnieniem wniosku przemawia fakt, że nazwisko to Pani już nosi jako element nazwiska dwuczłonowego oraz to, że nazwisko takie nosi dziecko. Postępowanie wywołane wnioskiem o zmianę nazwiska kończy się decyzją administracyjną, która podlega zaskarżeniu do Wojewody. Uczestnikiem sprawy o zmianę nazwiska nie byłby pani (były) mąż.
Przepis prawny:
art. 4 ustawa o zmianie imienia i nazwiska
1. Zmiany imienia lub nazwiska można dokonać wyłącznie z ważnych powodów, w szczególności gdy dotyczą zmiany:
1) imienia lub nazwiska ośmieszającego albo nielicującego z godnością człowieka;
2) na imię lub nazwisko używane;
3) na imię lub nazwisko, które zostało bezprawnie zmienione;
4) na imię lub nazwisko noszone zgodnie z przepisami prawa państwa, którego obywatelstwo również się posiada.
2. Zmiany imienia lub nazwiska cudzoziemca, który uzyskał w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy, można dokonać wyłącznie ze szczególnie ważnych powodów związanych z zagrożeniem jego prawa do życia, zdrowia, wolności lub bezpieczeństwa osobistego.

Powrót