zmiana nazwiska po 3latach małżeństwa

• Autor wątku Autor wątku dona 2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dona 2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć co powinnam napisać we wniosku o zmianie nazwiska.Ale od początku w kwietniu minie 3 lata jak jesteśmy małżeństwem ,zawsze marzyłam ,że będe nosiła nazwisko panieńskie+męża ale mój ówczesny narzeczony a obecny mąż ........krótko mówiąc "mamrał"i skończyło się na tym ,że nosze jego nazwisko .I po 3 latach postanowiłam to zmienić .Chcę swoje panieńskie plus męża .A tu niespodzianka Pani w USC powiedziała ,że musze napisać powód to kierownik USC po zapoznaniu się z wnioskiem zadecyduje.Kurcze co powinnam napisać ,że -to zawsze było moje marzenie tylko moja druga połówka się nie zgodziła a po 3 latach postanowiłam to zmienić, czy -ktoś ma pomysł jak moge spełnić swoje marzenie. poMOCy dona 2

Ja mam podobny problem, chociaż "w odwrotną" stronę. Zdecydowałam się na noszenie podwójnego nazwiska i teraz bardzo żałuję. Chciałabym to "odkręcić", nazwisko jest długie, wszyscy zwracają na nie uwagę, co przy różnego rodzaju szkoleniach, kursach nie jest zjawiskiem pożądanym. Zaznaczam, że nie jestem lekarzem ani prawnikiem, więc noszenie podwójnego nazwiska nie jest mi potrzebne, w zasadzie to był mój kaprys.
Jeżeli ktoś doradziłby mi jak odwrócić całą sprawę (chciałbym nosić nazwisko męża) byłbym wdzięczna.
I co ewentualnie później, kiedy już taka zmiana nastąpi?
Do ilu instytucji będę musiała wysłać powiadomienia o zmianie nazwiska?

Powrót