zmiana nazwiska przez sąd

• Autor wątku Autor wątku Koliber79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koliber79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mój synek ma 4 lata, nie jestem mężatką ale syn nosi nazwisko biologicznego ojca. Nie udało mi się pozbawić go praw rodzicielskich. Ma ograniczone do tego stopnia, że jedyne co może to zabronić mi wyjazdu za granicę na stałe. Nie płaci alimentów od trzech lat, za co dostał wyrok ( musi odsiedzieć w więzieniu pół roku za uporczywe uchylanie się od alimentacji). Wymeldował się z pobytu stałego i prawnie jest osoba bezdomną. Nie ma ustalonych widzeń z synem i wcale się nim nie interesuje. Jego przeszłość a tym bardziej sposób na obecne zycie to obraz rozpaczy. Chcę uchronic syna od tego by kiedyś w przyszłości miał problemy przez występki ojca i już niestety źle kojarzone nazwisko. Dodam jeszcze, że mieszkamy w stosunkowo małej miejscowości i niestety istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że opinia jaką sobie wyrobił ojciec odbije się czkawką mojemu synkowi. Chcę złożyć wniosek o zmianę nazwiska. Potrzebuję jakiegoś wzoru wniosku, rad.

Dziękuję, przeczytałam bardzo uwaznie :(, nie zrezygnuję bo jest to dla mnie bardzo ważne

Powrót