Zmiana nazwiska w hipotece.

• Autor wątku Autor wątku lesia27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lesia27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!Wyszłam za mąż i zmieniłam nazwisko.Jak załatwia sie te zmiane w hipotece mieszkania i ile to kosztuje.
Druga sprawa dotyczy komornika.Na to mieszkanie mam zaciągniety kredyt hipoteczny.Czy w tym wypadku komornik moze zajać mieszkanie??Dzieki i pozdrawiam! :)

Hipoteka jest długiem rzeczowym związanym z rzeczą a nie z osobą. Obciąża ona mieszkanie i z niego będzie można prowadzić egzekucję niezależnie od tego kto będzie właścicielem.

Dzieki.To rozumiem,ze jak nie bede splacac kredytu to wtedy sie zacznie.Tu mam wszystko ok.Chodzi mi o to,ze w innej sprawie mam komornika na glowie i czy jak hipoteka jest juz obciazona to komornik moze jeszcze cos zdzialac.Jak na razie to zajal mi tylko auto i nawet dobrze je wycenil wiec niech je bierze.Jeszcze jedno jak zalatwic i gdzie mam sie udac aby zmienic to nazwisko w hipotece i ile mniej wiecej to kosztuje.Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam!

Pani chyba mnie nie rozumie. W hipotece nieruchomości nie ma czegoś takiego jak nazwisko dłużnika. Dług jest związany z nieruchomością

Pasqud: chyba że autorka pisząc hipoteka ma na myśli księgę wieczystą.

Wtedy konieczny jest wniosek do wydziału ksiąg wieczystych o zmianę treści wpisu poprzez zmianę nazwiska właściciela, do którego koniecznym załącznikiem będzie akt małżeństwa i opłata 60 zł.

Powrót