Zmiana nazwiska w nazwie firmy IDG

• Autor wątku Autor wątku inginieur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inginieur

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam!

15 sierpnia zawarłam związek małżeński i przyjęłam nazwisko męża.
W UM dowiedziałam się przy okazji składania wniosku o zmianę nazwiska w nazwie firmy, że z dniem 15 sierpnia faktury mogę już wystawiać z oznaczeniem nazwy firmy z nowym nazwiskiem, ale coś mi tu nie pasuje.
Nie mam jeszcze dokumentów potwierdzających zmianę nazwiska (dowód osobisty) nie zmieniłam nazwy firmy, a tylko złożyłam wniosek itd.
Dodatkowo mam kilka umów sprzedaży do zawarcia i tutaj też mam mały problem, jakie oznaczenie mojej firmy, ze starym nazwiskiem czy z nowym?
Pytanie:
Z jaką datą i od którego momentu powinnam wystawiać faktury i zawierać umowy z nowym nazwiskiem w nazwie firmy?
Nadmienię, że póki co wystawiam ze starym nazwiskiem.

Proszę o pomoc.

PB

nie ma żadnego przepisu który by to regulował,
zmiany danych aktualizacyjnych w US możesz dokonać dopiero po wymianie dowodu,
moim zdaniem, do czasu złożenia aktualizacji NIP-1 możesz używać starego nazwiska,
jak zmienisz dane - już nie
ponieważ oznaczenie sprzedawcy na fakturze można w najgorszym przypadku skorygować, ale taka potrzeba jest tak mało prawdopodobna, że aż nie warto sie tym przejmować

z drugiej jednak strony, walczysz po pozycję i wiarygodność na rynku, i dla Twoich kontrahentów ważne jest z kim współpracują, ale im też nie udowodnisz że zmieniłaś nazwisko bez dowodu osobistego - poczekaj więc na wymianę dowodu i dopiero zgłoś zmianę danych

Jak to nie udowodnisz zmiany nazwiska?

A akt ślubu?
(i jeszcze gratulacje zbierzesz)

Nad czym się zastanawiać, jeśli jak zrozumiałem, w ewidencji działalności gospodarczej nazwisko już zostało zmienione.
Należy złożyć NIP-1 (następny NIP-1 po zmianie dowodu) :), oraz zmianę danych ubezpieczonego w ZUS.

Powrót